Hverdagen kommer i disse dager med aktiviteter og travlere ettermiddager og hverdagsmaten skal på bordet igjen. Men det er ingen grunn til at hverdagsmaten skal være traust. Den kan gjerne gi oss en smak av både sydligere strøk og gi oss følelse av sommer. Har i dag laget en gratinert blomkålrett som er både lettvint og smakfull for både store og små.

For 4 personer

2 store blomkål, renset og delt i grove buketter

1 fedd hvitløk, finkuttet

8 skiver (200 g) bacon, delt i terninger

1 kvast timian

½ rødløk, finkuttet

1 ss ferskpresset sitronsaft

1 ss smør eller olje til steking.

  • Stek bacon og løk i smør eller olje til det er gyllent.

  • Tilsett blomkål og la de steke med i 2–3 minutter.

  • Tilsett timian og sitronsaft vend dette sammen.

  • La det ligge i panna, eller ha det over i en ildfast form.

  • Slå ostesausen over og gratinere i steikeovn på 220 °C, eller med kun overvarme om du har det, til det får en gyllen topping. Om man ønsker kan man også ha litt revet ost på toppen.

Ostesaus

2 ss smør

2 ss mel

3 dl melk, ev. 2 dl melk og 1 dl fløte om man ønsker den enda tykkere

100 g blåmuggost, ev. revet hvitost om man ønsker en mildere smak.

Revet muskat

Salt og pepper

  • Smelt smør og tilsett mel.

  • Spe med melk og la dette koke i noen minutter.

  • Vend inn ost og revet muskat.

  • Smak til med salt og pepper.

Øystein Kvåle