- Det er et offensivt budsjett med stor realisme, sier ordfører Oddvar Indergård (Felleslista) om kommunebudsjettet som formannskapet nå legger fram for behandling i kommunestyret 13. desember.

Les også: Alt du trenger å vite om Agdenes-budsjettet

I budsjettet er det lagt inn investeringer i året som kommer på over 100 millioner kroner, der bygging av nytt helse- og omsorgssenter forsyner seg med brorparten. Seks nye flyktningboliger skal ferdigstilles, det skal prosjekteres en ny Lensvik skole og man skal bruke 10 millioner kroner på ny barnehage i Mølnbukt.

Tilpasser seg kommunesammenslåing

Samtidig velger politikerne å øke prisene på barnehage, SFO og kulturskole. Prisen for en helplass i barnehagen øker med 310 kroner til 2840 kroner per måned, mens en helplass på SFO økes med 200 kroner til 2300 kroner. Betalingssatsene i musikkskolen økes fra 2190 kroner til 2390 kroner per år.

- Det stemmer, men økningen har ikke noe med infrastruktur å gjøre. Vi har hatt en politikk i mange år der vi har sponset både barnehage og SFO, ved at vi har hatt lavere satser enn maksimalsatsene. Nå prøver vi å harmonisere dette med nye Orkland kommune, og da må vi øke satsene. Samtidig viderefører vi gratis svømming og gratis halleie for barn og unge opp til de er ferdige med videregående, sier Indergård.

Les også: Helsesenter billigere enn budsjettert

Politisk enighet

Rådmannens budsjettforslag førte ikke til noen stor debatt i formannskapet, der politikerne ikke endret noen av de foreslåtte postene. Indergård mener det er gjort et godt politisk arbeid gjennom året for å bli enige om hvilke tiltak som skal gjøres i tiden fremover.

- Nå har vi fått i havn det som er mulig å få ut fra de økonomiske rammene. Dette er noe vi har jobbet oss gjennom i hele år, sier Indergård.

Når det nye helsesenteret står ferdig i 2019 vil kommunen ha investert totalt 165 millioner kroner i dette bygget. S

Tæring etter næring

amtidig har man redusert de frie fondene fra 65 til 28 millioner kroner. Om kommunen skal bruke ytterligere fondsmidler til å finansiere nye Lenvisk skole før Agdenes blir en del av Orkland, vil ikke Indergård spekulere i.

- Vi har byggestart i 2019, så vi vinner ikke å bruke så mye mer penger. Men i Agdenes har det vært overskudd hvert år, vi har forvaltet økonomien vår bra og har kunnet sette av penger på fond hvert år. Nå får vi igjen for å vært fornuftige, og har penger til nødvendig infrastruktur, sier Indergård.

- Nå får vi igjen for å vært fornuftige, sier ordfører Oddvar Indergård (Felleslista). Foto: Ingrid S. Hultgreen