Orkanger

Det fantastiske ruskeværet vi har vil bare fortsette og fortsette. Fint med rester av slike orkaner. Personlig håper jeg på mer ekstremvær, noe à la det vi hadde i juletider i fjor. Det var mildt sagt herlig i mine øyne.

I dag vil det blåse en laber bris over Orkanger og utover dagen vil det bare regne mer og mer. Det eneste aberet jeg ser med dette, er at det er kjedelig for de av oss som kjører tohjuling, eller sykler, for den saks skyld. Å gå i dette været er derimot fantastisk. Husk, det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær.

Det vil også falle en del regn. Sånn opp mot 20 millimeter vil komme på ettermiddagen, og når jeg ser ut vinduet nå, ser det jaggu meg ut som det er det som kommer denne formiddagen også. Temperaturene for dagen ligger alle under 10 grader.

Torsdag vil det lette litt, det meldes om mindre regn og mer sol, brisen forsvinner så å si den også, men varmere blir det ikke. Natt og morgenkvist blir det litt regn og rundt 7 grader, formiddagen kommer med 5 grader og lettskyet til pent vær, ettermiddagen blir det hele 9 varmegrader, og regnet kommer tilbake, og på kvelden ser det ut til å minke litt igjen. Torsdag er generelt en kjedelig dag når det kommer til vær, men det er nok det som kalles stille før stormen.

Fredag starter nemlig med opptil 33 millimeter regn fra midnatt til omtrent midt på morgenen. Herlig! Hadde ikke fredag også vært jobb dag, kunne dere ha bannet på at jeg hadde vært utendørs og danset i regnet. Sannsynligvis i bursdagsdrakta. Jeg elsker å føle regnet og vinden på kroppen. Haglbyger kan jeg derimot styre meg for. Det er også sjanse for tordenbyger i løpet av natten, så dere skal ikke se bort fra at dere våkner av dunder, brak og glimt her og der i løpet av de sene – og så tidlige – timer.

Utover dagen kommer det mindre regn, men det vil blåse mer. Temperaturene holder seg på under 10 grader, så det blir nok ikke satt noen varmerekorder i Orkdal denne uken.

Løkken verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

Mye det samme herlige uværet her som på Orkanger, men så klart ... Det er alltids noen forskjeller.

På Løkken vil det falle noen millimeter mer regn i løpet av perioden, og det vil også være et par grader høyere gjennomsnittstemperatur, men de vil ha mindre oppholdsvær på torsdag.

Dette gjelder også Rindal, hvor de får opp mot 25 mm regn i ettermiddag, og nesten 40 millimeter natt til fredag. I Rindal er det heller ikke noen utsikt til tordenbyger i løpet av nevnte natt, men man vet aldri.

I Rennebu vil det regne mindre på et generelt basis. Bare 12,5 millimeter i dag, og «kun» 24 millimeter natt til fredag. Dårligere utsikter til tordenbyger her også.

Lensvik vil få like mye regn som Orkanger i dag og i morgen, og like mye regn som Rennebu natt til fredag. De vil også få besøk av Tor med hammeren – det er nok schottis andre steder enn i Valhall natt til fredag. Det vil også blåse en frisk og stødig – om man kan si det om en vind – bris her i løpet av denne onsdagen.

Kyrksæterøra har mer eller mindre samme værvarsel disse tre dagene som Orkanger, unntaket er at de får noen grader varmere, hele veien opp mot 10 varmegrader. Er noen som er heldigere enn andre, ser jeg.

Å se værvarselet for Krokstadøra, er mer eller mindre som å se værvarselet for Orkanger, både når det gjelder antall millimeter regn, varmegrader og vindstyrke.

Det samme gjelder Børsa, bare at der er det som på Kyrksæterøra – noen grader varmere, alle dagene.

Og for at det ikke skal bli for mye vær og galskap, ta noen musikktips. Dette været passer ganske bra med folk metal. Gjerne fra Sverige. Norsk-amerikansk doom metal fungerer også bra. Album jeg anbefaler dere å sjekke ut, er Otygs «Sagovindars boning» og «Älvefärden», Vintersorgs «Till Fjälls» og Thorr’s Hammers «Dommedagsnatt». De to første tilhører sjangeren folk metal – en interessant sjanger hvor det gjerne forekommer seljefløyter, tussefløyter, munnharper, trekkspill, nøkkelharper og lignende. Man kan høre likheter mellom Otyg og Vintersorg. Dette fordi Vintersorg spilte i Otyg. Otyg har også et fantastisk cover av Dios «Holy Diver». Intro med munnharpe og greier. Herlig!

Sistnevnte er doom metal. Det minner en del om drone og er tungt, seigt og herlig. Thorr’s Hammer var for øvrig et band startet i Washington av noen amerikanere – og norske Runhild Gammelsæter, da 17 år, på vokal – og varte bare et par år, men de rakk å gi ut en demo og et album. Og det beste med disse tre albumene, er at de står perfekt til både norsk natur og det været vi har i disse dager.

Lesernes bilder

Nå som vi har så flott vær, håper jeg virkelig noen av dere har noen bilder å sende inn. Det være seg av himmelen, bakken eller ting som flyr gjennom luften, men som egentlig burde vært på bakken. Eller andre ting relatert til været. E-postadressen min er sjur.vaage@avisa-st.no.