Sommeren 1979 satte Bjarne Espås fra Børsa, som den gang var 55 år gammel, en fenomenal rekord: Han løp «Trekanten» i Trollheimen på sju timer og 35 minutter.

Trekanten er navnet på rutene som binder sammen Gjevilvasshytta, Jøldalshytta og Trollheimshytta. Total lengde er nærmere sju mil. Vanlige fjellvandrere bruker tre dager på denne turen i Trollheimen.

Espås, som døde i januar fjor, 88 år gammel, brydde seg ikke om energibarer og sportsdrikke på den vanvittige turen. Kosten under rekordløpet besto av to sjokolader, et glass saft og mye fjellvatn fra bekker han passerte.

Børsværingen løp motsatt vei av det er vanlig: Først over Geithetta til Jøldalshytta, derfra til Gjevilvasshytta - og så siste etappe over Mellomfjell tilbake til Trollheimshytta.

Da han kom til Gjevilvasshytta etter å ha løpt rundt 45 kilometer, oppstod det en liten krise: De hadde ikke Kvikk-Lunsj der. Kun Melkesjokolade, som Espås ikke var så glad i.

Etter gnagsår og krampetendenser nådde han endelig målgang på Trollheimshytta - på ny rekord.

Siden har mange forsøkt å slå Espås sin rekord. De fleste har vært sjanseløse. Rekorden før helga var imidlertid seks timer og 42 minutter.

Men så: Ola Hovdenak, som kommer fra Skåla i Møre og Romsdal, løp på fem timer, 59 minutter og 43 sekunder.

– Det var fint vær og passe varmt. Det var litt vått i terrenget siden det hadde regnet, men turen var kjempegrei den, sier Hovdenak til adressa.no.

Hovdenak, som hadde start og mål på Gjevillvasshytta, er eliteutøver i skialpinisme og har flere ekstreme toppturer bak seg.