Håvard Østgaard fra Agdenes var helt suveren under rifle-VM i Russland i helga, i klassen standard. Sammen med 18 andre landslagsskyttere, og totalt 40 deltakere fra Norge, har han tilbrakt de siste to ukene i Russland. I klassen til Østgaard deltok 140 av verdens beste skyttere, men ingen var i nærheten av Østgaard som til slutt vant med suveren margin. I tillegg til det individuelle gullet ble det også lag-sølv for det norske landslaget. På det laget var også Kenneth Handberg som også er fra Agdenes. Dermed var det både gull og sølv som ble med tilbake fra Russland.

Lang busstur

Mandag startet den lange ferden fra Russland til Norge med buss. Natt til torsdag var han ventet tilbake i Agdenes og da hadde familie og lokalbefolkningen lagt opp til en helt spesiell velkomst. Allerede ved kommuneskiltet dukket de første plakatene med hyllester opp og det fortsatte hele veien til hjemgården. Da Handberg og Østgaard ankom ventet rundt 60 stykker på duoen med flagg og hurrarop.

- Jeg hadde aldri trodd at det var mulig å gjemme så mye folk på gården. Det kom folk ut av kårhus, låven og andre steder. Jeg vet ikke hvor mange som dukket opp, men det var i hvert fall en god del. Det var utrolig artig, sier den nybakte verdensmesteren.

Ante ugler i mosen

Da bussen nærmet seg Agdenes hørte Østgaard at det plinget litt vel mye på mobilen til bussjåføren. Han tenkte det var litt unormalt klokken halv tre på natta.

- Jeg trodde kanskje mamma og kona var våken for å ta meg imot, men jeg hadde ikke forventet at så mange skulle komme. Folk sier at det er både fordeler og ulemper med å bo på bygda, men når du får en slik velkomst er det vanskelig å finne gode argumenterer for å ikke bo her. Det er utrolig artig at dette har skapt et så stort engasjement. Det hadde jeg ikke trodd, sier trebarnsfaren.

To års forberedelse

Da ST snakket med Østgaard på mandag hadde ikke gullet fått synke helt inn enda, men etter en lang busstur hadde han fått tid til å tenke.

- Det føles skikkelig godt. Jeg har holdt på i to år med å forberede meg til dette. Jeg har prøvd å prioritere litt trening mellom alt annet som skjer i hverdagen, så det gjorde veldig godt å ta gull, forteller han.

Det har ikke blitt mye søvn det siste døgnet. Østgaard og overraskelseskomiteen kom ikke i seng før klokken 5 og klokken 9 var det duket for kake og kaffe på kafferommet på coop.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255