Utsikten fra San Gimignano har inspirert mange kunstnere.

Man ser tårnene lenge før man ankommer den lille byen. I middelalderen kneiste mer enn 70 tårn opp mot himmelen fra San Gimignano. De fleste er borte, men 14 (noen sier 13, andre sier 14 og atter andre 15) står fortsatt og vitner om fordums storhet.

Tårnene ble nemlig bygd for å vise den enkelte families rikdom og styrke, men de hadde også en militær betydning.

Ingen andre italienske byer har bevart så mange av middelaldertårnene som San Gimignano.

Tårene trillet

Å komme innom San Gimignanos bymur, er en spesiell opplevelse. Man skjønner ganske fort hvorfor denne bilfrie, lille byen regnes som den mest middelalderaktige i hele Toscana.

San Gimignano og den spektakulære utsikten derfra er så vakker at det vanskelig lar seg beskrive.

Slik opplevde Per-Arne Sinnes og Kari Bjørnstad det også.

– Det var så hårene reiste seg. Det var så fantastisk vakkert at tårene trillet. Helt rått!

Sosialt

Sinnes og Bjørnstad, som kommer fra Buvika, er med på sin første ST-tur i år. Noen har kanskje vegret seg for å være med på turene for de har trodd at det er en tett sammensveiset gjeng som drar år etter år.

Men selv om det er mange gjengangere, er det alltid mange nye som er med. Og Buvik-paret er storfornøyd med miljøet i gruppa.

– Vi er blitt veldig godt mottatt av «veteranene». Vi har glidd godt inn. Tidligere har vi reist til syden hvert år. Nå ville vi prøve noe annet. Og når vi kommer hjem, vil vi si til vennene våre at dette var helt fantastisk. Noe helt annet enn en sydentur. Vi har blant annet fått oppleve et fellesskap med 47 andre mennesker, og vi er blitt en sammensveisa gjeng. Det har vært veldig sosialt, ikke minst med samværet på terrassen om kveldene etter middagen.

Gjensyn

Når dette skrives, sent lørdag kveld, er det bare timer igjen til vi tar fatt på hjemreisen. Et minnerikt opphold i Italia går mot sin ende.

Det heter seg at Roma er en by som man alltid vil ønske seg tilbake til. Og slik er det.

Men etter mange flotte opplevelser på ST-turen i Toscana, er det flere enn undertegnede som sitter igjen med en følelse av at det er flere italienske byer enn Roma som frister til gjenvisitt.