Det er tidlig lørdag formiddag. Gradestokken har allerede krøpet over 30-tallet. Bussturistene som deltar på årets ST-tur skal på båttur på Rhinen.

Kontraster

Landskapet er som hentet fra et eventyr. Langs Rhinens bredd ligger små, idylliske landsbyer. Oppe i liene ligger de mektige borgene tett som hagl og vitner om at noen har vært i besittelse av en vanvittig rikdom – mens andre har måttet slite for å frakte de enorme steinmassene opp de stupbratte dalsidene.

På dekk sitter to menn og to kvinner og myser mot sola. Per Sørløkk og hans kone Anne har slått seg ned sammen med Per og Kari Storås.

Leste i ST

For femti år siden spilte de to Per-ene fotball sammen på Dalguten. Og da de ble gift, holdt de sammen som omgangsvenner. Men for 35 år siden flyttet Per og Kari Storås sørover. Kontakten har de imidlertid holdt, både gjennom besøk og telefonsamtaler.

Ekteparet Storås har beholdt abonnementet på ST etter at de gjorde søringer av seg. Der leste de om sommerens langtur i regi ST og Peer Gynt Tours. Og da de besøkte hjembygda i pinsa, var de ikke tunge å be da Leif Engen på bensinstasjonen oppfordret dem til å gi seg med.

– Da fikk vi det siste puffet, og meldte oss på turen, forteller Storås.

Havnet på lista

Da Per og Kari kom tilbake til Oslo, fikk de se et bilde av Per Sørløkk i ST – i forbindelse med arbeidet for å få til pensjonistturer fra Meldal til Syden.

– Jeg ringte til Per og sa at han og Anne måtte bli med på ST-turen.

Herr og fru Sørløkks reisevirksomhet hadde imidlertid stort sett begrenset seg til de nordiske landene, så de slo ikke til umiddelbart. Men Per og Kari Storås fikk hjelp i overtalelsesarbeidet. Leif Engen, ST-turens humørbombe av en sjåfør, dro like godt hjem til Per og Anne Sørløkk.

– Leif kom hjem til oss og forklarte om turen; om hvordan det var lagt opp og alt det praktiske rundt reisen.

Dermed havnet også Per og Annes navn på listen over de påmeldte.

Føles som hjemme

Ingen av de fire har angret. I likhet med resten av reisefølget har de hatt noen uforglemmelige døgn i vakre omgivelse i Tyskland og Frankrike, med vinsmaking, flotte elveturer og late kvelder i pittoreske landsbyer sammen med en gruppe humørfylte og blide trøndere.

Per Sørløkk synes dette er en fortreffelig måte å reise på.

– Dette har vært helt topp. Det er så trygt bare å sitte i bussen og slippe å kjøre selv. Vi stoler fullt og helt på Knut Grønningen (reiseleder) og Leif Engen. Jeg er egentlig ikke så glad i å være hjemmefra. Men på denne turen føler jeg meg hjemme.

Mimret fra ungdomstida

Rhin-båten har lagt til kai. Langs elvebredden står Peer Gynts turbuss og venter. Nå skal reisefølget opp i høyden. Til den legendariske klippen hvor feen Lorelei ifølge sagnet forhekset skipperne på Rhinen med sin magiske sang og overjordiske skjønnhet.

Så, etter en velsmakende lunsj oppe på klippen, står et nytt høydepunkt for tur; Niederwald-monumentet overfor Rüdesheim. Monumentet er satt opp som et minne om Tysklands samling i 1870 og 1871. Herfra er utsikten over Rhindalen, Rhinen, vinmarkene og byene Rüdesheim og Bingen helt fantastisk. Og er man i det romantiske – eller late – hjørnet, kan man ta tomannsgondolen ned til Rüdesheim.

– Det har vært helt supert og fått den denne turen sammen med Per og Kari. Det har betydd fryktelig mye. I løpet av de 35 årene som er gått siden de flyttet sørover, har vi aldri tilbrakt så mye tid sammen som under denne turen. Vi har mimret mye fra ungdomstiden på Storås, forteller Per Sørløkk.

Sommerens ST-tur har gitt de to ekteparene nye opplevelser å mimre over.