Unike bilder tatt av en tysk soldat som var stasjonert på Bårdshaug, blir til ei utstilling nå under Orkangerdagene.

- Egentlig skulle vi har utstilling om Orkla, men så fant vi ut at det vil være interessant for mange å få tatt disse bildene i nærmere øyesyn. Vi har jo utstillinger på Amfi og Oti om Orkla allerede, sier Knut Even Wormdal, primus motor for Orkangerdagene.

ST hadde 27. mai en artikkel om de unike bilene som er kommet på e-post til Wormdal fra Mari Roschin, datter av den tyske soldaten Max Panzenhagen. Han hadde kamera og tok bilder flere steder på Orkanger i okkupasjonstida, hvor han var stasjonert i den tyske forlegningen på Bårdshaug.

Her går transformatorstasjonen på Bårdshaug i lufta. Dette er ett av bildene i utstillinga.

Åpner onsdag

Sprengingen av transformatorstasjonen på Bårdshaug er blant motivene Panzenhagen har fanget med kameraet sitt, og som også ble vist i avisa i mai. Men Wormdal har rundt 30 bilder som han har fått tilsendt fra Roschin i Tyskland, og har derfor mer å vise på utstillinga enn hva avisleserne allerede har sett.

- Vi har fått bildene opp i bra størrelse, og vil henge dem opp på Nedre Rømme slik at publikum får se dem fra onsdag av. Bildene fra innsida av leiren på Bårdshaug og fra ulike anledninger på Orkanger. I tillegg er det bilder fra Trondheim og rundt omkring, så vi får se hvor mye vi får plass til, sier Wormdal.

Utstillinga åpner onsdag kveld, og vil være åpen når det er noe som skjer på Nedre Rømme gjennom uka.

Har fått flere

Han forteller at den tyske kvinnen fortsatt har fjern familie på Orkanger, og at hun har vært her under Orkangerdagene tidligere. Det kan være derfor hun tok kontakt med Wormdal da det ble aktuelt å offentliggjøre bildene tidligere i år.

- Hun har sendt meg flere bilder etter at de første kom, så det er noe vi ennå ikke har fått gått gjennom skikkelig. Denne utstillinga blir hengende i tillegg til at vi har ei om eldre bebyggelse på Orkanger i regi Orkanger historie, sier Wormdal.