Melhus Bil Orkanger opplever stadig større etterspørsel etter ulike varianter av merket Kia.

- En av årsakene er nok nybilgarantien på sju år, sier Rune Hagen (30), daglig leder ved Orkanger-avdelinga til Melhus Bil.

For noen år siden kjøpte Melhus Bil opp det som tidligere het Autopark. Her ble det solgt Ford-biler i flere tiår. Men en stund etter oppkjøpet, begynte bedriften å selge Kia i tillegg.

- Kia, som er bilmerke fra Sør-Korea, gjorde for alvor sitt inntog i Norge i 2010. Og i 2014 begynte vi å selge dette merket på Orkanger, forteller Hagen.

Gjorde «et jafs»

2015 ble det første hele driftsåret med Kia i porteføljen til Melhus Bil Orkanger. Til sammen ble det dette året solgt 65 biler av merket, som tilbyr både bensin-, diesel, hybrid- og elbiler. Til sammenligning solgte Orkanger-bedriften 93 Ford-biler samme året.

I 2016 gjorde Kia «et jafs» i markedet. Da ble det solgt 92 biler fra andre etasje i det flotte bygget ved YX-stasjonen og Europris. I underetasjen kjørte 95 biler av merket Ford ut dørene. Med andre ord: De to bilmerkene har blitt omtrent like store.

- Trenden fortsetter inn i 2017. Målet er å selge over 100 biler i året av begge merkene. Det er ikke sikkert vi klarer det i år, men i 2018 er det et naturlig mål, sier Hagen.

Forutsigbarhet

- Hvorfor kjøper folk Kia?

- Den typiske Kia-kunden søker trygghet, forutsigbarhet og valuta for pengene. Kia er den eneste bilen i verden som har sju års nybilgaranti. Det verdsettes høyt av kunden, og det signaliserer samtidig at selgeren har veldig tro på produktet, sier han.

- Ble du overrasket da Kia nådde salgstallene til Ford?

- Ikke overrasket, for vi vet at produktet er bra. Men vi trodde det skulle ta litt lengre tid enn det gjorde, svarer Hagen, som er sjef for de 17 ansatte ved Melhus Bil Orkanger.

Salgsvinneren internt i Kia er nok elbilen Kia Soul electric. Den har nylig kommet i en oppgradert versjon som gir en lengre rekkevidde.

- Det er denne Kia-typen vi solgte mest av i 2016, sier Hagen.

Ny modeller i år

I sommer kommer også Kia Optima stasjonsvogn plug in hybrid. Hagen tror denne blir populær. I tillegg kommer det i høst flere andre nye Kia-modeller.

- Hva kan du si om Kia?

- Det er en bil for alle! Og selv har jeg aldri hatt en prøvekjøring av Kia uten at det resulterte i et salg etterpå, smiler han.

Kia betyr «stiger opp av Asia».

PS! Melhus Bil på Tiller selger ikke Kia.

Dette er en Kia Soul electric. Denne elbilen er veldig populær. Foto: Øyvind Brostrøm