Elpro har kjøpt opp produksjonen av skipsbatterier etter konkursrammede PBES Norway på Selsbakk, og flytter aktiviteten til Selva.

- Vi har jobbet mye med å se om vi kan få til batteriproduksjon i Selva, og nå er vi i gang. Det er PBES i Canada som eier produktet, og vi kjøpte opp konkursboet da PBES Norway gikk konkurs, forteller Pål Rune Johansen, administrerende direktør i Elpro Group.

Dette betyr altså et nytt bein å stå på for den tradisjonsrike bedriften i Selva i Agdenes, som fra før av driver med elektroinstallasjoner både maritimt og på land.

Veldig spennende

- Det er datterbedriften til PBES Canada i Trondheim som har gått konkurs. De lagde energilagringssystemer for elektriske båter, eller store batterier for å si det enkelt. Vi satser på et langsiktig samarbeid med PBES Canada om denne produksjonen. Vi skal blant annet produsere batterier for ferjene mellom Helsingør og Helsingborg, sier Johansen.

Han sier batterimarkedet er enormt, og at dette er veldig spennende for Elpro.

- Det kan bli veldig spennende hvis vi får til dette. Vi tar et skritt av gangen. Det er ikke mange som driver med batteriproduksjon i en slik skala i verden, så det kan bli stort for oss hvis vi lykkes. Det er ikke bare i Norge vi driver med elektrifisering, markedet er stort på verdensbasis, sier Johansen.

Elpro var en av de største kreditorene etter konkursen i PBES Norway.

Starter forsiktig

Ifølge Adresseavisen har PBES Norway slitt med å få lønnsomhet i produksjonen helt siden oppstarten i 2016. I 2016 hadde de et underskudd på seks millioner kroner. Underskuddet skal i 2017 ha vært på over 25 millioner kroner. Bedriften hadde 40 ansatte, og det er meldt om krav mot konkursselskapet på 17 millioner kroner.

- Vi var kunde av dem, og tapte en del penger der. Vi har jo med oss dette i bakhodet når vi selv starter opp, og tar det litt forsiktig til å begynne med, sier Johansen.

- Hvor mye har dere investert i Selva for å få i gang batteriproduksjonen?

- Jeg vil ikke gå inn på beløp, men vi har investert en del. Hvis vi får det til å gå bra, blir det ytterligere investeringer, sier han.

Produksjon og service

Johansen viser til at ferjene på strekningen Brekstad-Valset også skal elektrifiseres, og at det trengs ladestasjoner på land.

- Det er ikke bare batteriproduksjonen som er interessant for Elpro, det vil nok også bli ulike service-oppdrag som er interessante for oss å være med på, sier Johansen.

Elpro består av Elpro Solutions AS i Selva, Elpro Electro AS i Rissa og Elpro Installasjon AS med tilhold både i Rissa og Trondheim. Hovedkontoret er i Selva, og slik vil det også være framover, etter at Johansen tok over som nye Elpro-leder etter Geir Arne Rao (se egen sak).