Kommunereform og fylkestilhørighet – en svært uheldig blanding av prosesser!

Rindal kommunestyre har med god vilje startet arbeidet med kommunereformen. Samtidig har kommunen 21.05.2015 sendt søknad om overføring til Trøndelag.

Kommunestyrets enstemmige vedtak om dette kom som resultat av et benkeforslag framsatt av ordføreren i saken ”Kommunereformen – lokal prosess og framdrift i arbeidet”.

Vedtaket om søknad ble gjort uten noen som helst form for saksbehandling - der fordeler og ulemper kunne bli veid opp mot hverandre, og med et totalt fravær av involvering gjennom demokratiske prosesser.

Vi er svært mange i Rindal som føler sterk frustrasjon og harme over at slike fundamentale spørsmål for Rindal sin framtid blir gjort på en så respektløs måte.

Vi føler oss umyndiggjort og oversett av ordfører og sittende kommunestyre!

En slik blanding av prosesser blir opplevd som arrogant politisk taktikkeri, og entydig negativt i forhold til å kunne kjøre en god kommunereformprosess.

Sammenslåing Rindal og Surnadal har flertall i folket.

Innbyggerundersøkelsen om kommunereformen viser at hvis vi skal slå oss sammen med noen, så vil flertallet av rindalingene at Rindal slår seg sammen med Surnadal. Dette alternativet fikk topp score med 4,1. Tilsvarende får sammenslåingsalternativet en enda større tilslutning i Surnadal med en score på 4,4.  Dette gir klare signaler og et godt grunnlag for videre utredning om en sammenslåing. Sittende kommunestyre har så langt fortiet dette faktum!

Rindal må ikke stenge for Halsa.

Det må bli opp til Halsa og Surnadal om også Halsa skal bli utredet som en del av sammenslåingsalternativet Surnadal og Rindal. Det oppleves uforståelig at Rindal kategorisk avviser Halsa som vi har mange godt etablerte relasjoner til. Det må åpnes for at Halsa utredes som del av alt 3, tilsvarende som vi godtar at Snillfjord og Agdenes kan utredes som del av Orkdalsalternativet!

Savner svar på åpne brev og spørsmål til kommunestyret!

I flere åpne brev til kommunestyret og i flere leserbrev er det presentert mange fakta og stilt konkrete spørsmål til retningsvalgene som det savnes kommentarer og svar på. Er det slik at kommunestyret f.eks. ikke ønsker å offentliggjøre oversikten over hvilke interkommunale samarbeidsløsninger Rindal har? Eller å fortelle folk om det vil bli avholdt folkeavstemming når de 4 sammenslåingsalternativene er ferdig utredet?

Hvem skal vi stemme på i høstens valg?

Vi vet at det ikke er en samstemt holdning til fylkestilhørighetsspørsmålet i de forskjellige partiene. Vi krever at hvert parti gjør kjent offentlig hvilke listekandidater som er uenig i kommunestyrets enstemmige vedtak om NÅ å søke overføring til Trøndelag. Dermed kan de av oss som har problemer med om vi skal stemme ved høstens kommunevalg kanskje få det noe lettere…

Rindal, 17.08.2015