I en åpenhjertig sak i avisa sist lørdag, forteller William på 52 år om hvordan kajakken ga ham livet tilbake. Han forteller åpent om et liv med den psykiske lidelsen bipolar som veksler mellom perioder med dype depresjoner og perioder med maniske tilstander. Det er et liv som beveger seg som i en berg-og-dal-bane; fra de dypeste og svarteste hull til tilstander med så høy energi at det nesten gjør vondt.

Når 52 år gamle William forteller sin historie gjennom avisa, bidrar han til økt kunnskap, større åpenhet og alminneliggjøring av psykiske lidelser vi alle kan bli rammet av, men som det dessverre altfor ofte blir lagt tunge lokk over. Åpenhet er alfa omega for å bli forstått og for å få et bedre liv. Det gjelder de som har fått en diagnose, men ikke minst alle de som ennå ikke er klar over egen tilstand annet enn at de forstår at det er noe som ikke stemmer.

Nesten alltid, uansett sykdom – fysisk eller psykisk – viser det seg at det å få en diagnose er en lettelse for dem det gjelder. Det bidrar til å sette skapet på plass. Det bidrar til en erkjennelse og en forståelse som gjør at det tross alt blir lettere å leve med og takle sykdommen. Ingen ting er verre enn å være i villrede om hva som egentlig er galt. Og enda verre ikke å vite hva som skal til for å leve med sykdommen og behandle den på riktig måte.

Når William McCluskey forteller om livet sitt som bipolar, skaper han ikke bare forståelse rundt egen livssituasjon. Enda mer åpner han for at også andre skal stå fram med sykdommen sin. En fysisk sykdom er lett å forstå, men det som dreier seg om det indre, er vanskeligere da det ikke er synlig og åpenbart, og heller ikke noe folk forteller særlig om da det er så vanskelig å forklare og erkjenne.

Menneskesinnet er komplekst. Men alle har en psyke å forholde seg til, og ingen psyker er like eller A4-forma. Derfor er det enda viktigere å snakke om og fortelle om den psykiske helsetilstanden, enn den fysiske. Også fordi den er mye mer interessant og sammensatt enn en vond rygg eller et brukket bein. Derfor trenger vi slike modige menn som William med kajakken som hjelper oss å lette på sløret for det som er vanskeligere enn alt annet.

Audhild Øye Foto: Silje Asbjørnsen, ST