Rindal

Rindal blir en del av Trøndelag fra 1. januar 2019. Det er kommunaldepartementets anbefaling til Stortinget. Det kom fram da regjeringa la fram kommuneproposisjonen for 2019 klokka 10.45 tirsdag.

Ordfører Ola T. Heggem har ventet lenge på dette svaret, og har for så vidt hele tiden visst at det var kun to svaralternativer; 2019 eller 2020.

Utslagsgivende møte

Når det nå altså blir fra 2019, er hans umiddelbare kommentar:

— Vi ønsket at overføringa skulle skje fra 1. januar 2019 etter flere enstemmige vedtak i kommunestyret. Vi fikk ikke være med helt fra starten av å bygge et nytt Trøndelag, men nå er vi bare ett år på etterskudd og ikke to, som alternativet var. Jeg tror også det er mye den nye statsråden Monica Mælands fortjeneste at dette nå skjer fra 2019. Jan Tore Sanner var litt mer fastlåst. Jeg tror også det ble utslagsgivende at vi fikk til et veldig godt møte med Mæland nå i vår.

— Tror du Stortinget vil endre departementets anbefaling?

— Nei, det har jeg ingen tro på ut fra de signalene vi har fått. Men det er selvsagt viktig å presisere at Stortinget har det siste ordet.

En hverdag som før

— Hvordan blir det å kalle seg trønder, Heggem?

— Ja, si det. Jeg tror nok vi blir nordmøringer i Trøndelag ei stund i starten.

— Skal du forberede dine sambygdinger mentalt på en slik overgang?

— Jeg tror de fleste er forberedt på dette. Når det er sagt, har jeg respekt for dem som ikke ønsker ei slik overflytting.

— Hvilke endringer blir det i hverdagen til rindalingene som følge av overføringa til Trøndelag?

— I hverdagen tror jeg kanskje vi ikke vil merke det i det hele tatt.

— Hvem vil merke mest at Rindal havner i Trøndelag?

— Trolig vi som er politikere, som nå må reise nordover og ikke sørover for å møte et nytt fylkesmannsembete og en ny fylkeskommune i ulike spørsmål.

Yngst, men ikke minst

— Hvordan blir det å være aller yngst i en fra før stor søskenflokk av kommuner?

— Det er faktisk en stor søskenflokk, der vi ikke bare blir yngst, men også små – dog ikke aller minst. Men vi har ønsket dette, og vi er velkommen til Trøndelag. Og selv om altså ikke alle er enig, er jeg veldig glad for å ha et enstemmig kommunestyre med på det, sier Ola T. Heggem.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300