Det er desember 2016. Representantskapet i Hemne Kraftlag, som det het den gangen, har sitt julemøte. Her skal nysjefen presentere seg. Fartein Kjørsvik hadde nettopp fått jobben som konsernleder, og han innleder med å si noe sånt som at han ikke kan unngå å se skjevt på folk.

— Når jeg står foran ei forsamling for første gang, pleier jeg å fortelle at jeg er medfødt blind på det ene øyet. Da tar jeg liksom brodden av akkurat dét mysteriet. Hvis ikke kan det hende at person A svarer, mens jeg egentlig snakker til person B, sier Fartein Kjørsvik (51) med et smil.

Lærer i Snillfjord

Og la det også være sagt med én gang: Kjørsvik-navnet til Fartein, stammer ikke fra Hemne. Det kommer fra Sømna i Nordland, mens han har tjukkeste slekta på Frosta. Det er kanskje derfor han er litt som poteten; han kan brukes til alt ...

For jobbkarrieren strekker seg fra å være lærer på Krokstadøra i ett år på slutten av 80-tallet, han har drevet gavebutikk på Royal Garden, vært fritidsklubbleder, han har lang fartstid i Shell – et av verdens største selskaper, og han har drevet et investeringsselskap som selvstendig næringsdrivende fra hjemmekontor i Åsgårdstrand. Og nå altså Sodvin-sjef.

— Lærer på Krokstadøra?

— Ja, da var jeg lærer for en åttendeklasse – altså elever som i dag er i midten av 40-åra – og bodde i kommunal lærerbolig på Krokstadøra. Det var samtidig med at kronprinsparet var på besøk i dette distriktet. Derfor tror jeg at avisa har bilder av meg fra før, men kun som en del av folkemengden bak hovedpersonene.

Uproblematisk flytting

Alt dette har også medført at han har bodd flere steder, i både inn- og utland. Som ansatt i Shell siden 1996, har han foruten Norge bodd i Singapore, Canada, Nederland og England. I oppveksten bodde han også en periode i Tanzania fordi faren jobbet i Norad.

Når han i tillegg traff sin nåværende kone Jessica fra Kina – i Kina – i 2004, er den internasjonale ringen sluttet.

— Jessica høres ikke spesielt kinesisk ut?

— Nei, hun heter egentlig Ping, men alle skolestartere i Kina får velge seg et engelsk navn. Hun valgte Jessica, men det står fortsatt Ping i de offisielle registrene. Jessica er mest som et klengenavn, men det er det hun bruker, forteller ektemannen.

Jessica ble med flyttelasset til Norge. Og siden de begge har et åpent sinn når det gjelder å flytte på seg, var det heller ikke noe problem å flytte fra Åsgårdstrand til Hemne. De kom i hvert fall mye nærmere hytta på Enge i Halsa.

— Helt unik

Det var nettopp på Enge familien befant seg da en kompis tipset ham om at det var en spennende jobb på gang i Hemne Kraftlag. Daværende konsernleder Per Arne Kaarstad nærmet seg pensjonsalderen, og et bemanningsbyrå var hyret for å finne hans erstatter.

Fartein Kjørsvik, som umiddelbart ikke tente på tanken om å bli hans etterfølger, valgte etter hvert likevel å søke. Og da han ble innkalt til intervju og seinere fikk møte styret, snudde han om. Denne jobben virket attraktiv likevel.

— Møtet med styret ble utslagsgivende for meg. Jeg fikk signal om å få spillerom for å videreutvikle et meget solid selskap med spredt eierskap og en sterk lokal forankring i en bransje i stor endring. Når du er så solid som Hemne Kraftlag, faktisk helt unik i den store sammenhengen, kan det være en fare for å forvitre på en stor pengebinge. Det skal vi unngå, sier Kjørsvik.

Elimineringsmetoden

Da han tiltrådte stillingen 1. februar i fjor, hadde han en tanke i hodet om at Hemne Kraftlag burde skifte navn. Da det viste seg at den diskusjonen allerede var i gang, var det en slags lettelse; han slapp å skape revolusjon fra dag én.

Prosessen med å skifte navn ble satt i gang ved å utlyse en intern navnekonkurranse der ingen informasjon måtte lekke utenfor husets fire vegger. Det lyktes de med. Derfor kom det overraskende på mange da bomba detonerte på et kundemøte før jul. Hemne Kraftlag, et navn godt innarbeidet gjennom flere tiår, var plutselig historie. Formelt gikk Sodvin inn i framtida fra 1. januar i år.

— Det har vært mange runder både i ledergruppa og styret, både om vi skulle skifte navn og hvilket navn vi eventuelt kom til å velge, forteller Kjørsvik.

— Hvordan var responsen på navnekonkurransen?

— Det kom inn ca. 50 forslag, og flere av disse inneholdt «Hemne» i en eller annen form. Vi eliminerte så navn for navn i prosessen, og så satt vi igjen med Sodvin til slutt.

Framtidsrettet

Det er flere årsaker til at Hemne Kraftlag ble til Sodvin. For det første var begrepet kraftlag misvisende, siden konsernet også driver med så mye annet. For det andre ble det ansett som utgått på dato og for urlokalt med tanke på strategien framover. For det tredje hadde datterselskapene så forskjellige og sprikende navn at de ikke indikerte noen tilknytning til Hemne Kraftlag.

— På grunn av videre utvikling og for å oppnå kommersiell suksess med en framtidsrettet profil, valgte vi å gå vekk fra Hemne. Når det er sagt, ser jeg selvsagt også fordeler med å beholde Hemne-navnet. Det er jo ikke noe «feil» med å forbinde et solid selskap med Hemne, og jeg innser også at mange i lang tid framover vil si kraftlaget i dagligtalen, sier han.

Etter en myk overgang i starten, er det nå Sodvin som gjelder.

— Nå svarer vi «Sodvin, vær så god» på telefonen, sier Kjørsvik.

Men alt profileringsmateriellet er ennå ikke på plass. Det gjelder både skilt på veggen, uniformering av biler og ny nettside.

Kontor på Hitra

Sodvin har et tredelt eierskap; Hemne kommune 30,3 prosent, Snillfjord kommune 14,5 prosent og 55,2 prosent eies av strømkundene. Hemne og deler av Snillfjord er også forsyningsområdet.

Men nå tar selskapet et langt skritt – et av de lengste noen gang: Sodvin åpner kontor på Hitra.

— Dette er en del av den framtidige strategien vår. Vi skal krysse grenser. Vi selger gjerne strøm til kunder på Hitra, men det er regnskapstjenester, IT-support og bredbånd gjennom tre av våre datterselskap vi nå skal tilby. Vi tar sikte på å åpne et deltidsbemannet servicekontor i mars, og på litt lengre sikt et heltidsbemannet kontor, forteller Kjørsvik.

— Hvorfor Hitra?

— Fordi vi ser et potensial av helheten i det som skjer med næringslivet på Hitra. Det er primært næringskunder vi henvender oss til.

— Så kan det komme flere utvidelser etter hvert?

— Det kan vi ikke utelukke, men før vi sier mer om det, må vi se hvor godt vi lykkes på Hitra.

— Ville det vært vanskeligere å innta Hitra under navnet Hemne Kraftlag?

— Det ville nok ikke vært noe lettere med Hemne Kraftlag ...

— Artig!

Navneendring, reorganisering av konsernet, første steg inn i «fremmed land» til Hitra, og nå til sist bli utleier for Tekniske tjenester i Hemne kommune, er det Fartein Kjørsvik har utrettet etter knapt et år i sjefsstolen på hjørnekontoret i andre etasje i Sodvin-bygget.

Og jaggu greide han ikke å bidra til at Sodvin i løpet av fjoråret også fikk tilbake godt over halvparten av strømkundene de har mistet til eksterne leverandører de siste åra, etter en vellykket kampanje.

— Veldig artig! Vi leverer nå strøm til 85 prosent av kundene i Hemne. Prosenten på fiber er for øvrig på 90, sier han, og understreker viktigheten av at alle nå er ambassadører for den strategien som er lagt i nye Sodvin.

— Men jeg vil understreke at det ikke er jeg som har utrettet dette, det har vært et lagspill. Det er vi som har gjort det, legger han til.

Lar slipset ligge

Artig er for øvrig et ord han liker. Det skal være artig og uhøytidelig, ikke stivt og kjedelig. Du er for eksempel særdeles heldig hvis du ser Fartein Kjørsvik i slips.

— He-he, lista ligger høyt for å bruke det. Det må være en veldig formell anledning; kongebesøk og julaften. Eller konfirmasjoner og bryllup. Jeg møtte finansminister Siv Jensen en gang mens jeg jobbet i Shell. Vi diskuterte bensinpriser. Jeg hadde ikke slips da heller.

Det passer seg i hvert fall ikke med slips på det prosjektet som nå tar det aller meste av fritida.

— Vi kjøpte oss et eldre hus på Kyrksæterøra da vi flyttet hit i fjor, og nå er vi i gang med oppussing og restaurering. Det er dét fritida brukes til nå. I tillegg tilbringer vi også mange helger på hytta på Enge. Ellers er jeg nok ikke en veldig spennende person sånn privat; ingen «sære» hobbyer eller annet som fortjener store overskrifter. Jeg er sånn passende interessert i sport – og heier selvsagt på Rosenborg – og trives godt med en fisketur, sier Kjørsvik.

Løst og ledig

På jobb kan han derimot trå til med stripping.

— I anledning avdukinga av navnet Sodvin, øvde vi litt i forkant på å kaste genseren, for så å avsløre nytt navn og ny logo på T-skjortene vi hadde under. Vi ville ha det løst og ledig – og selvkoreografert. Jeg tror vi når lengst med å ha det artig på jobb, og det er mange talenter i så måte her ved Sodin. Vi kan ikke være for formelle og kjedelige, det har jeg ikke sansen for, sier Fartein Kjørsvik, som absolutt ikke angrer på at han takket ja til sjefsjobben i Sodvin.

Han møtte for øvrig til intervjuavtale med ST uten slips...

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300