Et stort antall gjester fra fjern og nær tar hver sommer turen til Kårøyan fjellgard, som ligger ei mils kjøring opp i fjellet fra Vinjeøra.

Gården ligger idyllisk til i vakre omgivelser, og nå går de inn i høysesongen for besøkende.

Men det er ikke bare bare å ringe for å bestille overnatting og mat, for gården har vært uten telefonforbindelse siden november i fjor.

Kårøyan fjellgard er et yndet turmål, men man kommer ikke fram til innehaverne via mobilen.

Avhengig av telefon

Ifølge Lillian Strand Kårøy, som er en av de sju som bor på gården, skyldes telefonproblemene at Telias sender på Ruten har vært ute av drift siden november.

- Sommermånedene er høysesong for oss, men vi har gjester hele året. Vi er imidlertid avhengig av at de kommer i kontakt med oss, sier Kårøy som forteller at den yngre generasjonen finner fram til dem via Facebook, mens de eldre helst vil ringe.

- Vi har kontaktet Telia gjentatte ganger for å få ordnet dette. Sist gang vi snakket med dem, fikk vi oppgitt 16. juni som rettedato. Men vi frykter at det ikke blir ordnet denne gangen heller, for det har vært satt flere datoer tidligere som er blitt forskjøvet, forteller Kårøy.

Les også: Skal ha møte på tirsdag

Veterinær på Facebook

Når man har 40 kyr og en del smådyr på gården, hender det at det blir behov for veterinær.

- Vi må passe på så ingen blir akutt syke, sier Kårøy og smiler oppgitt.

Heldigvis har veterinærene i Hemne ei Facebook-side hvor man får rask respons.

Mer alvorlig er det dersom noen av beboerne på gården blir syke. Gården er nemlig ikke tilknyttet nødnettet.

- Vi ble oppmerksom på det da datteren vår, som er allergisk mot nøtter, ble akutt syk. Men den gang hadde vi heldigvis mobilforbindelse. Det har vi ikke nå.

Hjertefeil

Kårøys snart fire år gamle sønn, Jo Olav, ble født med hjertefeil. Han har holdt seg frisk og rask, men går på blodfortynnende medisin. Noe som kan være utfordrende dersom han begynner å blø.

- Jeg skal innrømme at det til tider kan være litt for spennende i og med at vi ikke har mobildekning eller kommer gjennom på nødnettet, med tanke på Jo Olav.

- Hva med fasttelefon?

- Det har vi måttet slutte med, for den ryker når det er lyn og torden.

Heldigvis har de internett, slik at de kan ha en viss kommunikasjon med omverdenen.

- Vi fikk satellittnett for noe år siden gjennom fylkeskommunen. Ellers ville det vært nesten uholdbart å bo på gården.

Kårøyan fjellgard er et populært turmål, men interesserte gjester kommer ikke fram på telefon.

Flere uten dekning

Folket på Kårøyan er imidlertid ikke de eneste som lider under mobilproblemene. Både hyttefolk og beboere ved Rovatnet og i Lomunddalen sliter med mobildekninga på grunn av at Ruten-senderen er ute av drift.

Lillan Strand Kårøy håper likevel på en god sommer. I år som i fjor ønsker de gjester velkommen, både til selskaper og til søndagsbuffé med hjemmelagede middager og desserter.

- Men inntil videre får gjestene våre ta kontakt på Facebook, sier hun.