Oslo-politikeren fra Snillfjord er avbildet på den amerikanske nyhetssiden Breitbart, som illustrasjon til en sak om at Arbeiderpartiet i Norge vil vurdere innføring av et tredje kjønn. Den høyrekonservative nettavisa har brukt kjolebildet, tatt av Øyan under Pride-paraden i Oslo i 2014, som et bilde på hvor ille det står til i Norge.

- Hva skal man si? Jeg reagerer ikke så veldig på at det brukes. Det ble tatt veldig mange bilder den dagen fordi jeg valgte å ta på meg den kjolen. Det som gjør det litt morsomt, er at Breitbart så til de grader misforstår hva dette handler om. Vi foreslår et tredje juridisk kjønn for dem som ikke føler seg som han eller hun, og jeg har planer om å forbli mann hele livet mitt. Jeg har ingen planer om å gå inn i en tredje kategori, så jeg humret litt i skjegget da jeg så dette, sier han.

«Poster boy» for menneskerett

Kjolen er lik den Frp-leder Siv Jensen hadde på seg da hun kom med uttalelsen «Morn'a Jens».

- Kjolen og oppførelsen hennes var så utidig, at jeg ville ha litt humor på det. Jeg har ingen problemer med å være en «poster boy» for menneskerettighetsspørsmål. Dette med et tredje kjønn handler om noen ganske få mennesker som verken definerer seg som mann eller kvinne, som skal få være det de selv definerer seg som. Dette går ikke utover noen av oss andre, og det er ingen trussel for de to kjønnene vi har i dag, sier Øyan.

En positiv effekt av kjolestuntet mener han er at Aps partiprogram har fått internasjonal oppmerksomhet, noe som ikke skjer hver dag.

Jon Reidar Øyan kunne ikke annet enn å flire da han så seg selv i kjole som illustrasjon til saken om et tredje kjønn.

Flirer av det

- Det er bra for oss som har jobbet med denne saken. Norge har gått foran med avkriminalisering av homofili, ekteskapslov og nå også rettigheter for transpersoner og de som ikke føler seg hjemme i en kjønnskategori. Jeg ser på det som udramatisk, sier han.

- Reagerer du på å bli brukt som en illustrasjon i en sak om hvor ille det er blitt i Norge?

- Jeg bare flirer av det! Jeg har aldri vært spesielt selvhøytidelig. De viser at de bommer så fullstendig på bildebruken, og det er dårlig journalistikk. At de avslører seg som dårlige journalister, det byr jeg også gjerne på, sier han.

Gufs fra fortida

Samtidig som Norge er i front i forhold til homofiles rettigheter, opplever Øyan den siste tidas varsel fra nynazister om kamp mot homolobbyen som «et kaldt gufs fra fortida».

- Det er ikke noen nytt, jeg fikk jevnlig brev fra denne gjengen under min tid som leder i LLH. Men nå kommer de mer ut og fram og sier de vil marsjere i gatene. Det jeg synes er skremmende, er hatretorikken de bruker og hvor hjernevasket de er. Når jeg leser hva de er imot, står det at de mener det ikke skal være lov å være homo i det offentlige rom. Det kan ikke være sex de sikter til, for det er ikke greit i det offentlige rom om du er homofil eller heterofil. Da betyr det altså at de mener det ikke skal være lov å være åpent homofil, og hva slags diktatorisk samfunn er det da de ønsker? Vi har rundt 30 land hvor det fortsatt er kriminelt å være homofil, mens Norge gikk foran med avkriminalisering i -72, sier Øyan.

Skremmende

Han mener samtidig det er viktig at slike holdninger kommer fram i dagen.

- Det er verre hvis vi får en undergrunnsorganisering. Vi må heller få røyket dem ut i det offentlige, så vi kan stå opp for et annet syn. Det skremmer mange når vi ser at det er straffedømte og voldsdømte som er tilknyttet disse miljøene. Jeg er for ytringsfrihet i form av ord og ikke vold, men det er vanskelig å si hvor grensa går for den gjengen. Vi må ta til motmæle og vise nulltoleranse for slike grumsete, bakstreverske holdninger som ikke hører hjemme i 2017, sier han.

- Er det en voksende homomotstand fra dette miljøet?

- Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror bare de har et par talspersoner som har tatt steget ut av skapet og tør å uttale seg. Men jeg vil tro offentlige myndigheter, politi og PST har rimelig god oversikt over disse personene. De føler vel at de har vind i seilene nå som det er en høyrevind over Europa og resten av verden. Trump vinner i USA og Le Pen ligger godt an i Frankrike. Flere sympatisører tar ordet og vil være med på vinnerlaget, mener Øyan.