Da finansminister Siv Jensen kom på besøk til Skaun FrP besøkte de ei lita snekkeribedrift, og kikket på godt gammeldags handtverk og hørte på småbedriftens utfordringer.

Da finansministeren kom til Ola Olderøyås Snekkerifabrikk i Buvika, fikk hun se handlister laget på ekte tradisjonelt vis.

Handlista er toppen på rekkverket på trappen.

De fleste store bedrifter i dag har datastyrte maskiner som lager disse, men i Buvika lager de fortsatt dette på gammelmåten for det meste, men med litt hjelp av tegneprogrammer og maler.

Det kan ta opp til flere dager å utforme ei handlist, alt etter hvor avansert og stor den skal være. Den skal skjæres ut og pusses til den blir tilnærmet perfekt. Det krever kompetanse og erfaring. Bedriftene i denne bransjen slåss om læringer, forteller Ragnhild Mardahl, kontorsjef hos daglig leder Frode Ulriksen ved bedriften som også er kjent som trappa.no.

Siv Jensen var imponert. Du verden, utbrøt hun da hun fikk se en handlist som nesten var ferdig.

– Blir du ikke lei? spurte hun. Jo, etter tre dager med denne, er det greit å begynne med noe annet, smilte en fornøyd Hans Petter Øyås Loe.

Frode Ulriksen forteller at bedriften nå ønsker å utvikle seg, ved å investere i utstyr som datastyrt fres, samt egen lakkeringsavdeling. Det er imidlertid ikke risikofritt og Ulriksen og Mardahl fikk pratet med Siv om både eiendomsskatt på arbeidsmaskiner og lærlingproblematikken. Finansministeren kunne fortelle at i disse dager er det et forslag ute på høring som kan gjøre at små bedrifter med faste arbeidsmaskiner kan gå en lysere framtid i møte dersom denne blir vedtatt. Forslaget går ut på at arbeidsmaskiner ikke skal være med i grunnlaget for eiendomsskatten, hvilket vil være positivt hvis en bedrift investerer så mye som 4 millioner, som denne snekkeribedriften ønsker.

Skaun FrP hadde også med Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (FrP) på besøket, og var veldig fornøyde over å få både finansministeren og Bjørnstad med på å besøke en typisk liten Skaunbedrift, og vil jobbe for å forenkle hverdagen for nettopp slike bedrifter fremover.

– Disse arbeidsplassene er utrolig viktig for kommunen, de har positive ringvirkninger for mange andre bedrifter i kommunene som igjen gir oss inntekter som går til eldreomsorg og skolene våre, sier Anita Gilde i Skaun FrP.

Anita Gilde, Skaun FrP