Her er det blant annet dyreliv, hoppeslott, ansiktsmaling, ponniridning, fjordfest med ikke mindre enn åtte lokale band, trylleskole, ballong- og trylleshow, konsert med UKM-deltagere, fiskeslipp i elva Fjelna, marked, baking på gammeldags vis og NM i skuffkakbaking.

Fjordkultur

Men samtidig som Fjordkulturdagan lager underholdning og fest også for yngre generasjoner, ivaretar dagene den sterke kulturelle og historiske tradisjonen som var på dette tettstedet ved Vinjefjorden. Denne fjordkulturen som hadde sitt særpreg med både fiskebruk og landbruk som viktige næringer.

– Det som er spesielt med Vinjeøra i dag, er at ungdommen ønsker seg tilbake hit, forteller Anne Neverrøsten leder årets fjordkulturdager på det vesle tettstedet.

Familiefest

Og med ungdommen i retur ønsker de å arrangere fjordkulturdager som appellerer nettopp til ungdommer og småbarnsfamilier. Etter kirkekonserten i Vinje kirke fredag 17. juni med blant andre Nana og Sane, er det opptog til Vinje samfunnshus hvor det er familiefest i teltet.

Lørdag 18. juni er det stor virksomhet i sentrum av Vinjeøra med blant annet salgsboder og marked, utstillinger som viser gammeltida, dyreliv og aktiviteter for de minste.

NM i skuffkakbaking

Lørdag er det innlevering av bidrag til NM i skuffkake der en oppnevnt jury skal smake seg fram til Norges beste skuffkake.

Folkelivet og aktivitetene foregår ellers i Vinje kirke, Vinje bedehus, Vinjetun samfunnshus og festivalteltet, bua og bakeriet.

I løpet av dagen er det ved siden av folkelivet både foredrag og auksjon før festen tar til i festivalteltet med de lokale banda Trixie band, Piters, Moe's, Montana Band, Jubalong og sønn, Memphis, Maaneskinn og Mellanders med Helga Hjorthol og Marte Bugten som syngende konferansierer.

Omfattende

Søndag er det ikke mindre festivitas. Dagen starter i folkelig stil med sildefrokost med lokal sild fiska i Vinjefjorden. Det er gudstjeneste i vakre Vinje kirke og flust av aktiviteter i området rundt samfunnshuset og festivalteltet med blant annet salg og utstillinger, folkeliv, sjørøvertokt og kapproing. Som dagen forut er det liv og røre både i bedehuset, på bua og i bakeriet.

Programmet er egentlig så mangfoldig at det må oppleves.

– Fjordkulturdagan er mer omfattende enn noensinne og vi håper på mye folk. Kanskje 1000, sier Annette Nerverrøsten, jenta som kom fra innlandet på Tynset og som stortrives i fjordidyllen på Vinjeøra.