Leif Inge Melby fra Skaun fikk nesten et gravlys på frontruta da han kjørte på jobb onsdag morgen.

- Jeg skjønte ikke først hva det var kråka slapp ned på veien, sier Melby, som grytidlig hver morgen kjører fra Jåren i Skaun over Skaunaskogen, ned til Fannrem og til Washington Mills på Grønøra på Orkanger.

I 05-tida nærmet han seg Orkdal kirke. Da fikk han se ei kråke i lufta, som angivelig mistet noe på bakken, midt på veien like foran bilen. Melby ble nysgjerrig og stoppet.

- Jeg fikk se at det var et gravlys. Og i møtet med asfalten spratt lokket av, forteller mannen, som fant flere ødelagte gravlys i veikanten.

Spiser talg

Dette fenomenet har skauningen hørt om tidligere: Kråke og skjære stjeler plastvarianten av slike gravlys fordi de klarer å fly med dem. Fra lufta slipper de lysene på et hardt underlag, slik at de ødelegges og aller helst lokket faller av. Akkurat som måsen gjør med kråkeboller.

- Men hvorfor gjør de dette?

- Fordi de spiser talgen som lyset er laget av, forklarer Melby.

Ganske riktig: Googler du «gravlys» sammen med «kråke», kommer det opp flere artikler om nøyaktig det samme. Bladet Vesterålen kan for eksempel fortelle at fugler stjeler gravlys på kirkegården på Skagen. De slipper dem ned på landingsbanen på flyplassen like ved.

Batterilys

ST og andre medier har tidligere skrevet om tyveri av blant annet gravlys på kirkegårder. Nå kan deler av dette trolig forklares.

- Man trenger ikke å beskylde andre for tyveri på kirkegården lenger, smiler Melby.

Kråka stjeler også batteridrevne gravlys. Den ser ikke forskjell på ekte og falske talglys.

Kirkeverge i Orkdal, Margit Sødal, har aldri hørt om denne formen for tyveri på kirkegårder.

- Nei, det er helt nytt for meg. men det var interessant, sier hun.

Tiltak

- Har du forslag til tiltak for å hindre at det skjer igjen?

- Det må jo være å feste gravlysene på en eller annen måte, eller sette lysene i andre, større og tyngre beholdere. Glassvarianten av slike lys klarer de kanskje ikke å fly med heller, sier hun.

ST lå onsdag formiddag på lur på kirkegården på Fannrem, men klarte ikke å ta kråka på fersk gjerning.

Uansett: Gravlys-mysteriene på kirkegårder i nedslagsfeltet kan være løst. Kirkegårdstyvene er nebbete.

Her på kirkegården på Fannrem har det forsvunnet flere gravlys i det siste. Tyvene er fugler som spiser talg. Foto: Øyvind Brostrøm