Regissør og fotograf Elisaveth «Saba» Hatzimarkos Porter fra Orkdal er nominert til Emmy for kortfilmen «En normal jente».

Dedikert lillesøster

Filmen handler om ei jente som har Asperger syndrom. Hun har dedikert filmen til sin lillesøster Tatiana Hatzimarkos som i 2011, i en alder av 19 år, ble diagnostisert med en mild form for Asperger.

Reiser til USA

I midten av juni reiser Elisaveth og Tatiana Hatzimarkos til USA for å delta på utdelingen som er 16. juni i Palm Springs i California.

- Det blir galla, og utdelingen blir vist på TV, forteller Porter som i november 2017 kom hjem til Norge etter mange år i USA.

- Bare det å bli nominert, henger utrolig høyt. Emmy er TV-produksjonens Oscar, sier Elisaveth Saba Hatzimarkos Porter som ikke i sin fjerneste fantasi kunne drømme om en slik nominasjon.

Hadde glemt det

Det var læreren hennes ved College of Southern Nevada i Las Vegas som oppfordret henne til å sende inn filmen til Emmy.

- Jeg tenkte at Emmy er så stort, og at det ikke var noen vits i å sende inn. Men på oppfordring sendte jeg inn både «En normal jente» og brunostfilmen. Det er faktisk så lenge siden at jeg hadde nesten glemt det, sier Porter.

Derfor ble overraskelsen og gleden desto større da hun før helga fikk beskjeden om at hun var nominert.

Lillesøsters historie

Minst like glad er lillesøster Tatiana over nominasjonen. Hun er også den direkte årsaken til kortfilmen som i løpet av tre minutter viser noe av hverdagen til ei jente med Asperger syndrom.

- Hele filmen er basert på historia til lillesøstera mi, Tatiana. Hun hadde det bare mye verre enn jenta i filmen. Hun ble misforstått og mobbet på skolen, sier Elisaveth og forteller at filmen blant annet handler om hvordan det er å være på utsida av et fellesskap og ikke ha venner.

- Om det ikke synes på utsida, så betyr det ikke at du ikke har problemer, sier Porter og forteller at det spesielle med filmen, er at den er i konstant bevegelse og har ingen statiske bilder.

Lever lenge på nominasjonen

Emmy-prisen, også bare kalt Emmy, er en amerikansk pris som anerkjenner utmerket arbeid innen tv-produksjon. Prisen tilsvarer Oscar (for film), Tony Award (for teater) og Grammy Award (for musikk). Til sammen utgjør disse prisene de fire store kulturprisene i USA.

- Dette er absolutt det største jeg har opplevd. Det er sånt som aldri i verden skjer, og gudene vet når det skjer neste gang, sier Porter som føler hun kan leve lenge på denne nominasjonen selv om hun vil bruke den for det den er verdt for å få et fotfeste i norsk film- og TV-produksjon.

- Overalt hvor jeg er, er jeg veldig flink til å dele ut kortet mitt. Jeg hopper også over janteloven som sier at du ikke skal tro du er noe. Den eksisterer ikke i USA, smiler Elisaveth som er spesielt glad på lillesøster Tatiana sine vegne for nominasjonen til Emmy.

Elisaveth Saba Hatzimarkos Porter (t.v.) og Tatiana Hatzimarkos reiser til USA i midten av juni i forbindelse med Emmy-nomineringa av «En normal jente». Foto: Privat
For Elisaveth Saba Hatzimarkos Porter fra Orkdal er det noe av det største hun kan oppleve å være nominert til Emmy, som er TV-filmens Oscar. Foto: Privat