Orkdal Kommune har et godt helsetilbud for innbyggerne. Vi har god legedekning, døgnvakt på Orkdal Sjukehus, og gode tilbud innen sjukeheim og omsorgstjenester. Sjukehuset har i over 100 år vært en bærebjelke i helsetilbudet, ikke bare i Orkdal, men også for nærliggende kommuner. Nå truer styret ved St. Olavs Hospital med å legge ned akuttberedskapen på Medisinsk avdeling, noe som i praksis vil medføre at denne avdelinga legges ned.

Bakgrunnen er helsedepartementets pågående revisjon av Nasjonal Helse og Sykehusplan. En av de innspill som Helsedirektoratet har kommet med i planen, er krav til å ha et tallfestet pasientgrunnlag for å ha akuttkirurgi. Styreformann Millian Myraune ved St. Olavs Hospital har i lang tid varslet for alle som vil høre at styret med bakgrunn i planen nå vil legge ned akuttberedskapen, i første omgang ved medisinsk avdeling ved Orkdal Sjukehus.

Hva sier så direktoratet om lokalsykehus? I et skriv datert 17.august i år, kalt «Helsedirektoratets vurdering av lokalsykehus og akuttfunksjon» sies blant annet følgende: Det anslås at 60 -65 % av pasienter som innlegges i akutt sykehus har en indremedisinsk tilstand. I denne pasientgruppen er de fleste eldre, og mange står på flere ulike medikamenter. Blant disse pasientene er det høyere forekomst av demens og forvirringstilstand. Mange av pasientene lider av vanlige sykdommer som KOLS, hjertesvikt og diabetes. Denne store pasientgruppen vil i stor grad kunne bli ivaretatt godt og ha ekstra nytte av å få tilbudet på et lokalsykehus. Kortere reise, hyppigere kontakt med pårørende og nært samarbeid med den lokale primærhelsetjenesten er forhold som kan bidra positivt i pasientforløpet.

Dette er etter vår mening en meget god situasjonsbeskrivelse som ikke minst medisinsk personell på sykehusene vil kjenne seg igjen i. Blir dette vedtatt, har Helsedirektoratet og helseministeren gjort en god jobb for en stor pasientgruppe.

Så gjenstår det da å se om styreformann Millian Myraune og Direktør Nils Kvernmo går inn for å trosse departementet når planen blir vedtatt i oktober? I så tilfelle vil Orkdal Venstre, forhåpentlig vis med støtte av det kommende kommunestyret, forfølge saken til topps i det politiske system.

Knut Bonvik

Lavrans Skuterud

Torstein Grønningen

Hanne Kvernmo

Kari Garberg

Lone Kvålsvoll

Kumulerte listekandidater

Orkdal Venstre