Fargesprakende girlander pryder Lisboas trange, bratte gater i juni. Da feirer byen seg selv med en heidundrende festival, og gatene blir enda trangere når det settes opp provisoriske slagsboder utenfor husene. Her får man kjøpt alt fra gatekjøkkenmat til «100% Viagra».

Første stopp

Lisboa var første stoppested på ST-turen, etter en god natt på flotte Hotel Sana Sesimbra i byen Sesimbra.

Portugals hovedstad har en vakker beliggenhet ved den brede elva Tejo. I selve byen bor i underkant av 550 000 mennesker, mens mellom to og tre millioner er hjemmehørende i Stor-Lisboa.

Gjestfritt folk

Man skal være hardhudet for ikke å bli sjarmert av byen og dens innbyggere. Lisboa er, i likhet med resten av landet, velsignet med imøtekommende, gjestfrie mennesker som får en til å føle seg langt mer velkommen enn i mange andre deler av Sør-Europa. Den portugisiske folkesjela har vært en god opplevelse så langt.

– Matkulturen, vinen og folket er noe av det jeg vil trekke fram som det beste med Portugal, sier guiden vår, Diogo.

Norsktalende guide

Han har vært med oss siden vi kom til flyplassen. Diogo, som godt og vel har passert 30, snakker godt norsk, selv om det er 15 år siden han var i Norge. Da var han 17, og bodde i Oslo i ni måneder som utvekslingsstudent.

Det første stedet han tar oss med til på «Lisboa-dagen», er Belém-området, som ligger helt nede ved elva.

Her ligger Belém-tårnet, som ble bygd som festning få år etter at Vasco da Gama la ut på sin ferd mot India. Tårnet er blitt et ikon for Lisboa, og er vakkert utsmykket.

Verdensarv

Ikke langt unna ligger et annet landemerke, Padrão dos Descobrimentos (Monument over oppdagelsene), også dette helt inntil elva Tejo. Monumentet er 54 meter høyt, og ble reist i 1960 til minne om 500-årsdagen for Henrik Sjøfarerens død.

Her kan man se skulpturer av portugisiske helter, som nevnte Henrik Sjøfareren og Vasco da Gama.

Belém-området har mye å by på når det gjelder palasser og museer, og noe av det som absolutt er verdt å se, er Mosteiro dos Jerónimos, som framstår mer som en kirke enn et kloster. Inne i klosteret/kirken, som for øvrig står på Unescos verdensarvliste, står Vasco da Gamas sarkofag.

Legendarisk

Diogo tok oss med til en rekke av de flotte stedene og spennende trange gatene i byen, både via buss og egne ben. Slik fikk vi et bitte lite innblikk i denne fargerike og svært sjarmerende hovedstaden, og noe av det siste vi gjorde var å ta en tur med trikken.

Og det var ikke hvilken som helst trikk. Vi fikk nemlig en skranglete, småklaustrofobisk og svært sjarmerende tur langs Lisboas mest berømte trikkerute, nr. 28.

De små, gule farkostene er opp mot 80 år gamle, og intet ser ut til å være endret på disse årene. Airconditioning finnes ikke. Men hva gjør vel det når vinduene kan slås helt opp. Det var i alle fall gjennomtrekk så det holdt under vår tur. Og godt var det, for temperaturen var i ferd med å nærme seg 30 grader.

Som konger

Nelly og Reidar Næss, som bor på Uståsen i Trondheim, ble ved en tilfeldighet med på sin første ST-tur i fjor. De hadde meldt seg på en annen Orklareiser-tur, som hadde blitt avlyst, og fikk derfor tilbud om å bli med på leserturen til Italia.

Det ble en så god opplevelse for ekteparet, at de valgte å bli med i år også.

– Man har egentlig ikke så mye forhold til Portugal og Lisboa fra før, men hittil er vi veldig positivt overrasket. Folket virker vennlig, og vi føler oss trygge her, sier Næss som koste seg under Lisboa-besøket:

– Lisboa er en by med farger. Jeg synes det er artig å se at ikke alt trenger å være grått og svart, og så er det fascinerende å se hvordan man utnytter hver eneste kvadratmeter.

Nelly og Reidar skryter av arrangøren, og røper at de blir bare mer og mer begeistret for denne måten å reise på.

– Man reiser nesten som konger; går til dekket bord, og alt er tilrettelagt. Da er det lett å kose seg. Så langt har vi hatt det veldig fint, og vi er veldig godt fornøyd med hotellet i Sesimbra. Og ekstra godt fornøyd har vi vært med maten. Vi er litt overrasket over at den er så god, og vi synes den er enda bedre enn den var under Italia-turen i fjor.

Vil tilbake

Fargerike og sjarmerende Lisboa er en by som har utrolig mye å by på. I løpet av en fredagsutflukt er det begrenset hvor mye man får sett.

Men for de aller fleste ble møtet med Portugals hovedstad en god opplevelse, og portugiserne vil nok få besøk av mange av oss i årene som kommer. Lisboa er en by så full av atmosfære og liv at man har stort utbytte bare av å sette seg på en fortauskafé og suge inn byens sjel.

Og så kan man ta det derfra. Man vil ikke bli skuffet.