En vandring i de dype skoger i Skaun er ren, skjær mentalhygiene for dem som sverger til skog, myr, vann og bekker, framfor høye fjell og klatring i steinur.

Fordums storhet

Vi starter turen på Lisbetsæter som vi fortsatt opplever som litt majestetisk, selv om stedet er stengt for allmennheten og nok lider av at det ikke lenger er i bruk.

Vi lister oss opp trappa til verandaen og tar en liten pause på benken der vi nyter et øyeblikk med fordums storhet. Det hviler fortsatt en slags ærefrykt over det store, hvitmalte huset i skogen hvor det sies at noen går igjen i andre etasje. Og kanskje aner vi noen skritt fra et soverom og glimter ei blafrende gardin?

46 ferskvann

Vi forlater verandaen og Lisbetsæter og legger ut på vår vandring i Skaun sine skoger som er kjent for mange fine og idylliske ferskvann; 46 i tallet.

Bare i løpet av en liten vandring åpenbares små og store vann som perler på ei stor. Vann som frister til en dukkert. For selv på en regnfull dag tidlig i mai, er temperaturen i vannet til å leve med for den som opplever en kald dukkert som fornøyelse.

Badevann

Det store Byavatnet, med sin lille og naturlige badestrand, ligger i enden av stien. Vi går i stedet til venstre og følger stien mot Tortåsvatnet med mange idylliske hytter hvor familier har levd hyttelivet i generasjoner. Hyttene er godt ivaretatt og flittig i bruk. Det tyder på trivsel.

Vinåsvatnet, som er omkranset av flere velstelte hyttetun, ligger bare et langt steinkast unna. Her blir det fort varmt i vannet, og badesesongen varer fra isen har gått, til langt utpå høsten.

Helsebot

Videre går ferden langs idylliske stier, som vitner om at her har det gått folk i generasjoner. Og ganske sikkert er det folk som har gjestet Lisbetsæter, både prominente folk, og folk som har kommet til stedet for å bli friske av sykdom.

Eyvind Kraft var en klok mann som forsto at Lisbetsæter med skogene og vanna rundt var helsebot for både kropp og sjel. Kanskje vil noen i framtida innse at Lisbetsæter og området har denne virkninga også i dag.

Tenk bare: Etter en stille vandring i de dype skoger og en herlig dukkert i Vinåsvatnet, for så å ta plass på verandaen på «setra». Det er helsebot i slikt.