Orkdal/Meldal

Kjøretøyer og utstyr til ca. 10 000 soldater kommer sjøveien til Orkdal. Fartøyene legger til kai på Orkanger Havn.

Soldatene kommer med fly til Værnes. Derfra blir de fraktet med buss til Orkdal og havna. Derfra igjen blir de spredt rundt til sine respektive øvingsområder.

— Troppene fra Canada og Frankrike drar til Hølonda og Støren og den aksen, mens amerikanerne drar sørover gjennom Orkdal til Meldal og Storås, mens noen drar til Rennebu.

Det forteller Anders Nilsen, som er områdesjef for HV-12 i Orkdal.

Ingen «krig»

Dette skjer rundt månedsskiftet september/oktober, mens soldatene er beregnet å ankomme og være etablert i medio oktober.

Dette vil si at flesteparten av soldatene vil være innom Orkdal bare en «snartur» før de blir spredt rundt. En grafikk Forsvaret har publisert på nett, viser at i overkant av 2000 soldater vil være stasjonert i Orkdal og Meldal.

— Vi er usikre på antallet, men det høres logisk ut at det blir ca. 2000 fast i Orkdal og Meldal, sier Nilsen.

«Reelle» stridshandlinger, som i Rindal (se egen sak), er imidlertid ikke planlagt.

— Det blir også stasjonert en del passive enheter i distriktet som ikke er direkte involvert i «krigen», sier Nilsen, som ikke har oversikt over antall kjøretøyer.

HV er med

Men det blir begrenset bruk av stridsvogner i distriktet.

— Flere bruer er ikke konstruert til å bære stridsvogner på 60–70 tonn. Bruene i distriktet er kartlagt, og vi har både «ja- og nei-bruer». Stridsvogner kommer derfor med tog til innsatsområdene, både til Berkåk og Oppdal. Så er det noen av nasjonene som også stiller med kun lettere kjøretøyer, det vil si opp til lastebil, forteller han.

HV-styrker fra både Orkdal, Hemne/Snillfjord, Hitra og Trondheim sør skal delta. Flere av mannskapene blir værende i området under hele øvelsen. Blant annet skal de bistå med rapportering av troppeforflytninger.

Spent på jakta

Et av de mest stilte spørsmåla Anders Nilsen har fått nå i ukene før øvelsen, er hvordan Trident Juncture vil påvirke jakta.

— Flere har stilt spørsmål om de må droppe årets jakt på grunn av øvelsen, men jakta vil gå som normalt. Vi har hatt møter om dette med deltakere fra Orkdal, Meldal og Skaun, og alle kan være beroliget, sier Nilsen.

Det de nå må gjøre, i dialog med øvingsledelsen, er å lage kart med navn på jaktvald som enhetene som deltar i øvelsen vil få utdelt.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Anders Nilsen (til høyre), her sammen med Torstein Sem fra HV-12, forsikrer om at det blir jakt som normalt. Foto: John M. Myrhaug