Etter henvendelse fra Orkla Landbruk har Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) plukket ut Orkdal som en av de (få) kommuner som skal få gjennomført en jordsmonnskartleggingarka på landbrukseiendommene, for å finne ut om hva slags jordtyper man har på bruket.

Kartleggingen vil medføre at folk fra Nibio vil gå og ta prøver på jordene rundt på samtlige gårdsbruk i kommunen.

- Det er snakk om å sjekke samtlige gårdseiendommer i Orkdal og det er en plass mellom 600 og 700. Vi håper at alle ønsker å være med på dette, men vi kan ikke tvinge folk. Vi i Orkla Landbruk er i hvert fall veldig fornøyd med at vi får med på dette. Vi håpte at også Meldal skulle bli med, men slik ble det dessverre ikke i år, sier Johan Randahl i Orkla Landbruk.

Flere fordeler

Denne kartleggingen vil medføre mange fordeler, mener Randahl.

- Blant annet vil det være enklere å vurdere hvor stor faren for erosjon er, og det blir enklere å vurdere hva slags vekster som kan dyrkes. For eksempel egner jordtypen seg best til dyrking av poteter og gulrøtter. Hver enkelt jordtype har forskjellige fysiske egenskaper. For eksempel sandjord tørker fort opp om våren, men er tørkesvak og holder dårlig på næringsstoffene, mens leirjord er næringsrik, men er tung og vil lett gi klumper, forteller Randahl.

Kan få høyere tilskudd

Alle landbruksforetak kan søke tilskudd for å gjøre miljøtiltak på egen gård eller leiejord. Med en jordsmonnskartlegging vil det bli enklere å behandle søknadene som går på for eksempel tilskudd til utsatt jordarbeiding og Randahl tror også at flere vil få større tilskudd.

- Det blir lettere å se hvor det er stor erosjonsrisiko og jo større den er, jo større blir tilskuddet. Tidligere har vi ikke hatt den muligheten og da har mange havnet i den klassen som er på liten eller middels risikoen. Nå tror jeg at flere vil få høyere tilskuddet fordi vi får et sikrere datagrunnlag til å behandle søknadene ut ifra, sier Randahl.

Blir gjennomført i høst

Det er i perioden 3. september til 5. oktober at Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) vil utøfre jordsmonnskartlegginga i Orkdal. Personell fra NIBIO vil i dette tidsrommet går over fulldyrka og overflatedyrka mark for å kartlegge utbredelsen av ulike jordtyper.

Den praktiske jordsmonnskartleggingen foregår ved at jorda undersøkes med jordbor og utbredelsen av de forskjellige jordtypene tegnes direkte inn på kart på felt-PC.

Av denne kartleggingen får man fram informasjonom jordressursen på jordbruksarealet, driftstekniske begrensninger for jordbruksproduksjon, dreneringsforhold og tørkeutsatthet. I tillegg får man informasjon om ulike begrensninger ved arealet: dybde til fast fjell, innhold av grovt materiale, organiske jordlag, leirinnhold, karbonatinnhold, planering eller påkjørt jord og helling.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255

Her viser bonde Bjørn Ivar Kvåle frem sandjorda som har vært knuskende tørr i sommer. Foto: Arkiv
En jordsmonnskartlegging i Orkdal vil føre med seg mange fordeler, skal vi tro Johan Randahl i Orkla Landbruk. Foto: Arkiv