Vegankost er et kosthold som ikke inneholder noen matvarer av animalsk opprinnelse. I laktovegetabilsk kost inngår melk og melkeprodukter, mens i lakto ovovegetabilsk kost inngår også egg i tillegg.

Dagens oppskrift er en veganrett. Det vil si at den ikke inneholder matvarer av animalsk opprinnelse. Retten er såkalt veggisburger som enkelt kan varieres med forskjellig krydder, smakstilsetninger og ingredienser. Prøv for eksempel med pastinakk og søtpotet, eller rødbeter og potet.

Dette trenger du:

2 ss olje

2 store løk, finhakket

1 selleri, kuttet i små terninger

2 gulrøtter, kuttet i små terninger

1 grønn eller rød chili, hakket i bitte små biter

2 hvitløksfedd, finhakket

6 ss soyasaus

1/2 ts hvitløkspulver

1/2 ts basilikum

1/2 ts oregano

6 dl kokt ris

5 ss peanøttsmør

1 dl hvetemel

Stek løken i oljen på middels varme i 5 minutter. Tilsett så selleri, gulrøtter og chili som stekes i 5 minutter.

Strø over hvitløken og varm det hele i ytterligere 5 minutter.

Krydre med hvitløkspulver, basilikum og oregano. Flytt kjelen fra varmen, tilsett den kokte risen, salt etter smak. Bland inn peanøttsmøret og melet.

Varm ovnen til 200 grader. Smør et bakeark. Form deigen til 5-6 cm brede kaker som stekes cirka 10 minutter på hver side i ovnen.

Om ønskelig kan man bruke couscous eller bulgurhvete i stedet for ris.

Øystein Kvåle er kjøkkensjef ved Bårdshaug Herregård