Lenge har man kunnet dokumentere sammenhengen mellom fysisk aktivitet og helse. Økt fysisk aktivitet bidrar til at flere får oppleve å være friske mens de lever. At man får oppleve flere friske år i løpet av livet, representerer også en stor økonomisk gevinst for storsamfunnet. Helsedirektoratet har laget en rapport hvor det er gjort et regnestykke på dette, og den økonomiske gevinsten ved å øke den fysiske aktiviteten blant befolkningen med 15 minutter daglig, er enorm.

Orkdal kommune forventer årlig hundre tusen besøkende i badeanlegget. Går man ut fra at hver besøkende oppholder seg to timer i badeanlegget, betyr det at det vil avfødes 200 000 timer med fysisk aktivitet i badeanlegget i løpet av ett år. Hva som vil være den økonomiske verdien av denne aktiviteten, er vanskelig å si. Men ut fra helseregnestykket til Helsedirektoratet, er det ingen tvil om at anlegget vil representere en stor samfunnsøkonomisk gevinst hvert eneste år.

Enorm gevinst

Helsedirektoratet har tatt utgangspunkt i en tenkt by med 10 000 innbyggere, som godt kan sammenlignes med Orkdal kommune med sine 12 000 innbyggere. Direktoratet opererer med et begrep som kalles QUALY, som betyr kvalitetsjusterte leveår - eller noe mer forståelig; antall år et menneske opplever å få være frisk i stedet for syk. Et kvalitetsjustert leveår er gitt en økonomisk verdi på 588 000 kroner.

Regnestykket tar utgangspunkt i at halvparten av befolkningen går 10-15 minutter per dag. Klarer man å få disse til å øke sin daglige gange med 10-15 minutter daglig, samt få flere til å øke fra null til 10-15 minutters gange hver dag, så vil det gi en gevinst på 250 QALYs per år, eller 147 millioner kroner. Og dersom man klarer å få befolkningen til å utøve 30 minutters moderat fysisk aktivitet daglig, slik myndighetene anbefaler, vil samfunnsregnskapet vise en årlig gevinst på 500 QUALYs, eller 294 millioner kroner per år.

Anders.Morken@avisa-st.no

952 52 261