Astrid Ingdal, mor til multifunksjonshemmede Erlend, er lykkelig over de flotte sanserommene som er kommet på plass på Sandvollan dagsenter i Lensvik.

Tidligere måtte Erlend (33) til Trondheim for å få et slikt tilbud. Det finnes ikke mange tilsvarende sanserom i Trøndelag, men nå kan Agdenes skilte med å ha egne rom for avslapping, avspenning og stimulering av sanser. I det største rommet er det vannseng, lys, farger og lyder som fuglekvitter.

Torsdag var det offisiell åpning av rommene, og Astrid og Gunnar Rikard Ingdal var til stede sammen med Erlend. Astrid tok ordet foran alle frammøtte, og sa:

- Jeg er glad for det som skjer her i dag. For meg og Erlend har det vært en drøm i mange år. Vanligvis når man får en baby, som griper i fingeren og møter blikket, oppstår det kjapt samspill. Erlend er født med hjerneskader og sammensatte funksjonshemninger, og vi måtte få hjelp til samspillet med ham, sier Astrid.

- Som en oase

Hun fortalte at de fikk et tilbud hos spesialpedagog Danica Ivulic-Schattel ved Avanti sansesenter i Trondheim da Erlend var 12 år, og det ble starten på at det i dag er et slikt tilbud også i Lensvik.

Spesialpedagog Danica Ivulic-Schattel (f.v.) har inspirert Linda Nystrøm og Jannicke Meland til å lage sanserommene.

- Danica masserte og snakket, og han var med på alt. Han skjønte kommunikasjon gjennom berøring. Erlend trenger hjelp til å stenge ute forstyrrende elementer, og det får han i et sanserom med fokus på gode ting, sier Astrid.

Hver tredje uke reiste Erlend inn til Trondheim for å få hjelp av Danica, før tilbudet ble redusert til å kun gjelde innbyggere i Trondheim. Ekstra stas er det derfor at tilbudet nå finnes lokalt.

- Det er som å komme inn i en oase. Som en lang tur i marka, eller som å ta av seg stakk og bunadsko etter 17. mai. Rommene kan brukes til for eksempel unger, demente og psykisk syke, ikke bare multifunksjonshemmede, sier Astrid.

Musikk og spa

Det er Linda Nystrøm og Jannicke Meland, som jobber ved Sandvollan, som har gått i bresjen for å få til sanserommene. Nede er det både et lite og et stort rom med sanseinntrykk, mens det opp er et musikkrom og et aktivitetsrom med spa-avdeling.

Mange hadde tatt turen for å se seg om i de nye rommene.

- Det startet etter at Danica var her på en fagdag. Vi har et stort hus med mange rom, og så derfor potensialet her, sier Nystrøm.

Rommene kan brukes til å finne ro sammen med brukerne, for å gi fred og avspenning.

- En spennende måte å jobbe på. Vi ser at det er veldig gunstig, sier Meland.

- Fantastisk

Rådmann Geir Ove Storstein og avdelingsleder for pleie- og omsorg, Siri Jørgensen, foretok snorklippinga. Storstein rose de ansatte for initiativet:

- Vi på rådhuset setter stor pris på at ansatte tar tak og higer etter utvikling av kvaliteten på tjenestene, sa han, og kom med en gavesjekk på 10 000 kroner fra kommunen til videre utvikling av tilbudet.

Avdelingsleder for pleie- og omsorg, Siri Jørgensen, og rådmann Geir Ove Storstein foretok snorklippinga inn til det største sanserommet.

Handikapforbundet bidro med 3000 kroner og Norsk Forbund for Utviklingshemmede med 3000 kroner. Bruker Erlend Ingdal har sponset vannsenga til 17 000 kroner.

Spesialpedagog Ivulic-Schattel hadde bare positivt å si om rommene.

- Det er fantastisk, de har jobbet bra. Alle som bor i kommunen kan bruke det. Slike rom finnes veldig få steder. Nå håper jeg å kunne bidra med noen faghelger for å lære dem metoder de kan bruke, sier hun.