Himmelen var gått fullstendig lekk da deltakerne på ST-turen skulle på sin første utflukt. Vindusviskerne på Orklareisers buss hadde sin fulle hyre med å holde vannet unna rutene, slik at sjåfør Ola Håvard Fagerholt kunne ha god nok sikt gjennom det vakre alpelandskapet på vei til Salzburg.

Regntøy og paraply

Men til tross for regnværet, var det ingen ting å si på humøret blant de reisende. Stemningen i bussen var særdeles god, og «alle» mente å se langt lettere vær i det fjerne. Det gjaldt spesielt i den retning dagens reisemål, Salzburg befant seg.

Men regnet hadde ikke gitt seg da vi gikk av bussen like utenfor gamlebyen i Salzburg.

«Bevæpnet» med regntøy og paraplyer startet vi det som skulle bli en fantastisk dag vakre Salzburg, med en gamleby som står oppført på Unescos verdensarvliste.

Vidunderbarnet

For mange er Salzburg nærmest synonymt med musikkhistoriens største vidunderbarn, Wolfgang Amadeus Mozart.

Det var nettopp dette som fikk Asbjørn Rø fra Orkanger til å melde seg på årets ST-tur.

– Jeg har drømt om å komme hit i mange, mange år, sier Rø som opprinnelig kommer fra Trondheim. Helt siden han var guttungen, har han vært glad i klassisk musikk.

– Da vi gikk på realskolen, brukte jeg og en kompis å gå på de klassiske konsertene i Frimurerlosjen.

Besettelse

Rø er vokst opp i et musikerhjem, der hele søskenflokken spilte ulike instrumenter. Fra mora fikk arvet han en glødende interesse for klassisk og jazz, og hver dag lar han klassiske toner fylle stua.

– Mozart er blitt nærmest en besettelse for meg. Jeg blir i så godt humør. En dose Mozart for dag, så er dagen min berga. Men jeg er glad i andre klassiske komponister også, bare så det er sagt, sier Rø og nevner Beethoven, Bach og Schubert.

Så døpefonten

Det var en mektig opplevelse for Asbjørn Rø da han sto foran det gule huset i Salzburgs gamleby; huset som var merket «Mozarts geburtshaus». Der ble Mozart født, i bygårdens tredje etasje.

Noe av det største Rø og de andre opplevde i Salzburg, var besøket i byens domkirke. Der ble Mozart døpt – Rø fikk se døpefonten, der ble foreldrene hans viet, og der var han organist i mange år. Det samme kirkeorgelet som Mozart spilte på på 1700-tallet, brukes fortsatt i den nydelige kirken.

Vidunderbarnet

Mozart var bare fire da han begynte å komponere første gang, og som femåring hadde han sitt første verk ferdig. Han døde ung, bare 35 år gammel.

Likevel kunne han se tilbake på en 30 år lang yrkeskarriere som musiker og komponist. I dag, nesten tre århundrer senere, går det knapt en dag uten at et av hans verker framføres ett eller annet sted i verden.