Har du alt klart før du skal inn i stemmeavlukket og gjøre din borgerplikt på mandag? Hvis ikke kan kanskje ST bistå om det er noe du lurer på.

Hva er lov og ikke lov å gjøre av endringer på stemmeseddelen? Kan stemmeseddelen din bli forkastet? Og hvilken dato må du være obs på dersom du ganske nylig har flyttet til en annen kommune? Samt et par andre relevante spørsmål rundt kommune- og fylkestingsvalget, og kirkevalget.

Vår ekspert som svarer er Ingeborg Wolden, formannsskapssekretær i Orkland kommune.

15 spørsmål/svar

1. Er det anledning til å kumulere kandidater som allerede er forhåndskumulert?

Svar: – Ja.

2. Hvor mange kan du kumulere på ei liste?

Svar: – Så mange du vil.

3. Er det lov å stryke kandidater?

Svar: – Det er reint fysisk anledning til stryke kandidater dersom du ønsker å markere et standpunkt, men det har ingen hensikt. Stemmeseddelen vil bli godkjent som om du ikke har strøket noen.

4. Hvor mange kandidater fra andre lister («slengere») kan du føre opp?

Svar: – Det avhenger av antall representanter som skal sitte i kommunestyret. Dette ser du på stemmeseddelen, som har en egen rubrikk for slengere. Du kan føre opp det antallet som det maksimalt er plass til å skrive inn. Men vær obs på at du ikke kan føre opp slengere på listene for fylkestingsvalget. Der er det kun anledning til å gi personstemmer.

5. Hva skjer hvis du likevel fører opp for mange slengere?

Svar: – Da vil de navna som står utenfor rubikken ikke telle med, men stemmeseddelen blir godkjent.

6. Hva skjer dersom navnet på en slenger er helt uleselig på grunn av utydelig håndskrift?

Svar: – For det første gjør vi alt vi kan for å tyde navn. Dersom det er helt umulig, blir et uleselig navn ikke vektlagt. Stemmeseddelen blir likevel godkjent.

7. Er det anledning til å kumulere slengere?

Svar: – Nei. Dersom du fører opp en kandidat fra «parti A» på «parti B» sin liste, vil det telles kun én gang.

8. Hva skjer dersom du fører opp en slenger som ikke finnes på andre lister? Det kan for eksempel være at du ikke vet at vedkommende ikke lenger står på liste.

Svar: – Det vil ikke bli vektlagt, men stemmeseddelen blir godkjent.

9. Er det mulig å stemme blankt?

Svar: – Ja, det skal finnes blanke stemmesedler i alle stemmeavlukker. Å stemme blankt er en måte å si sin mening på.

10. Må du ha med deg valgkort for å stemme?

Svar: – Nei, men velger skal ha med legitimasjon med bilde og personnummer. Stemmemottaker skal være helt sikker på at riktig person blir krysset i manntallet.

11. Hva skal til for at en stemmeseddel blir forkastet?

Svar: – Det skal mye til, og det skjer veldig sjelden. Det som kan nevnes er at du rekker å putte stemmeseddelen i urna uten at den får stempel. Stemmesedler uten stempel forkastes. En stemmeseddel du har med deg for et parti som ikke stiller til valg, blir også forkastet.

12. Kan du ta med deg en stemmeseddel hjemmefra, eventuelt med ønskede endringer?

Svar: – Ja, det kan du. Men du må likevel innom stemmeavlukket.

13. Når må du være registrert i folkeregisteret etter flytting fra en kommune for å få stemme i din nye hjemkommune?

Svar: – 30. juni. Det vil si at dersom du har meldt flytting og er registrert i folkeregisteret etter denne datoen, må du stemme i den kommunen du flyttet fra.

14. Hva er likhetene og ulikhetene mellom kommune- og fylkestingsvalg?

Svar: – Likheten er at valgene gjennomføres samtidig hvert fjerde år. Ulikhetene er at ved kommunestyrevalget kan velgeren gi både personstemmer og føre opp slengere fra andre lister. På fylkestingsvalget kan velgeren bare gi personstemmer og ikke føre opp slengere.

15. Det er også kirkevalg. Hva skjer der?

Svar: – Det er kirkevalg i Norge hvert fjerde år. Kirkevalget foregår samtidig som kommunestyre- og fylkestingsvalget. For å stemme ved kirkevalget må man være medlem i Den norske kirke. I de fleste valgkretser gjennomføres kirkevalget i nærheten av de kommunale valglokalene, men kommunenes valgadministrasjoner har ikke ansvar for gjennomføringen av kirkevalget.

Ingen har «søndagsåpent»

Valgdagen er altså kommende mandag 11. september. I år er det imidlertid ingen av STs kommuner som har åpent på søndag. Velgerne i Heim kommune hadde i 2019 anledning til å avgi stemme på søndag (Kyrksæterøra og Liabø), men søndagsvalg er nå avviklet.

Åpningstidene for valglokalene der du bor finner du på valglokaler.no.