Et par dager etter at Ida Solstad fikk beskjeden om at hun ikke gikk videre fra UKM i Orkdal, fikk hun meldinga fra avisa ST om at hun får avisas talentstipend for 2017 på 10 000 kroner.

16-åringen mottar beskjeden med like stor ro som hun mottok beskjeden om at hun ikke gikk videre fra UKM i Orkdal.

Latterlig begrunnelse

- Det ville være kleint om jeg ble sur for at jeg ikke gikk videre. Det er jo så mange som er flinke. Men jeg kjenner jeg blir litt sur hvis begrunnelsen er at jeg er for proff, og at jeg må finne meg andre arenaer å opptre på. Jeg synes det er artig med UKM, sier 16-åringen som går første året på musikklinja ved Orkdal vidaregåande skole.

Hun synes også det er latterlig hvis begrunnelsen er at hun har gått videre tidligere.

- Jeg var på landsmønstringa i fjor. Da vi som var i salen ble spurt om vi hadde vært på landsmønstringa tidligere, var det sikkert halve salen som rakte hånda i været, sier Ida som ikke skjønner at en skal bli diskvalifisert fra UKM hvis en har gått videre tidligere.

Selv imponerte hun stort på UKM i Orkdal siste helg der hennes opptreden ble omtalt som et klart høydepunkt.

Kor og småstjerner

Uansett ønsker ikke Ida å bruke så altfor mye energi på dette med UKM, men hun registrerer at det er mange som har meninger om hvorvidt hun skulle gått videre eller ikke.

Hun ønsker å konsentrere seg om musikken og sangen som hun har planer om å satse hundre prosent på i framtida.

Ida begynte å synge under oppveksten på Løkken hvor hun sang i Meldal jentekor og etter hvert i Meldal soulchildren og der hun også deltok i Småstjerner i sikte.

- Det var skikkelig gode tider, smiler hun.

Troen på seg selv

Da hun flyttet til Hemne i 12-13-årsalderen, begynte hun ved kulturskolen med Vegar Leirvik Nesset som sangpedagog.

- Vegar har lært meg mye. Han lærte meg blant annet å få troen på meg selv, sier Ida som synes det er trist ikke å ha ham som sanglærer lenger.

Men sangundervisning til tross, så innrømmer hun at hun er ganske sta av seg og holder fast på sin egen måte å synge på der hun har utviklet noen egne teknikker som gjør henne spesiell sammenlignet i hopen av mange gode sangere.

Sang med symfoniorkesteret

Om hun ikke gikk videre fra UKM i Orkdal, vurderer hun å melde seg på i UKM i hjembygda Hemne. Nettopp fordi hun synes UKM er artig, og fordi hun trenger arenaer å synge på. Hun vet at skal hun komme videre som sanger, så må hun vise seg fram. Som da hun i fjor ble invitert som vokalist for Trondheim Symfoniorkester i Olavshallen der hun sang «On my one» fra Les Misérables og Frank Sinatras låt «Fly me to the moon». Så langt har det vært det største hun har opplevd når det gjelder sangen.

- Det var kjempeartig med det orkesteret i ryggen, sier hun.

Stort var det også å opptre med Vamp i Hemne kirke i fjor der hun fikk stor ros av bandet for sangen sin. I 2017 fikk hun også Drømmestipendet.

Elsker Whitney

Mange forbinder Ida Solstad med Whitney Houston, blant annet på grunn av hennes versjon av Whitney Houstons «I have nothing», under UKM i 2017. Hun innrømmer at hun elsker Whitney Houston, men vil helst ikke plasseres i noen bås. Hun trives best innen jazz, soul og musikalsjangeren, selv om hun for tida lærer mye innen klassisk sang og opera på musikklinja.

- Jeg blir neppe noen operasanger. Det blir for strukturert for meg. Jeg liker å være mer spontan og leve ut musikken, sier hun.

Det gjør at hun heller ikke føler noen trang for å akkompagnere seg selv på piano eller gitar, men heller vil være tro mot sangen.

- Jeg formidler bedre når jeg konsentrerer meg om sangen. Da bruker jeg heller playback.

Skal- skal ikke

Selv om noen mener at Ida bør finne seg andre arenaer enn UKM i framtida, er hun litt i tvil når det gjelder å melde seg på talentkonkurranser. Samtidig ble UKM i Orkdal en liten oppvekker for henne. Kanskje er UKM for lite, selv om hun selv synes det er morsomt og spennende å delta på?

Men så er det noe med disse talentkonkurransene som ikke alltid føles like gode.

- Men jeg taper vel like mye på å sitte hjemme som å bli utstemt, smiler hun.

Tenker mye

I alle fall er det mye å tenke på for den som har ambisjoner rundt talentet sitt. Og tenker gjør hun generelt mye. Hun beskriver seg selv om en rolig, realistisk og introvert person som alltid tenker før hun snakker.

- Dette kan gjøre at enkelte oppfatter meg som veldig dyp og vis, ler Ida som har norsk pappa og mamma fra Uganda samt fem søsken.

- Vi er en skikkelig norsk familie anno 2018 med helsøsken, halvsøsken og stesøsken, smiler hun.

24. april i kulturhuset

Det er altså ei dyp og vis jente på 16 år med en fantastiske stemme og stor formidlingsevne som får STs talentstipend for 2017. I den forbindelse blir hun å høre på den store prisutdelinga og ST-festen 24. april i Orkdal kulturhus.

Det er grunn til å glede seg allerede, da Ida Solstads sang er sjelden og god vare.

audhild.ye@avisa-st.no

916 94 175

- Jeg er en veldig rolig og litt introvert pers

Ida Solstad tok nærmest pusten fra publikum med sin versjon av Beyonce-låten «Listen» under UKM i Orkdal. Foto: Lillemor Hestvik