Sildball er kanskje en noe ukjent matrett mange steder i distriktet. Men i Rindal har sildballen lange og dype tradisjoner. Så hva var vel mer naturlig enn å vie en egen festival til sildballens ære?

Den første Sildballfestivalen i Rindal ble arrangert i 2008, og har siden vært en årlig suksess. Lørdag 26. april inviteres det til sildballfestival for sjette året på rad.

Komiteen har i år som tidligere valgt å begrense arrangementet til kun en dag. Men til gjengjeld satser de på å holde gjestene engasjert gjennom hele dagen.

250 til bords

Høydepunktet er for mange den store sildballbuffeten i Rindalshuset, som har samlet rundt 250 spisegjester rundt bordene. I fjor ble det solgt rekordmange sildballporsjoner, 297 totalt, og komiteen håper på et stort innrykk av sultne og matglade deltagere også ved årets sildballbord.

Rett etter sildballbuffeten blir det foredrag av Aud Gunvor Helgetun i Attanova. Hun er stadig på reisefot, og har med seg lysbildeforedraget «Reisebrev fra Kilimanjaro og Masai Mara» til sildballfestivalen.

Kappeting

På kvelden blir det «sildballpub» med dans på Skogsletta til musikk av «Gøy på landet», som består av trubadurene Torbjørn Kvande og Svein Håvard Saksen fra Surnadal.

Komiteen håper også i år å få gjennomført en konkurranse i kappeting av sildball i forbindelse med pubarrangementet. Dette avhenger imidlertid av påmeldinga.

– Vi søker derfor etter ivrige sildballelskende deltakere til kappestrid over sildballtallerkenen, oppfordrer Morten Møller på vegne av komiteen. Påmelding skjer til «sildballgeneral» Oddbjørn Heggem.

Kappetingsrekordholder er Per Bakk, som i fjor fortærte 600 gram sildball på 1 minutt og 35 sekunder.

Familien Titarenko/Børset var blant de mange som koste seg med sildball under fjorårets sildballfestival i Rindal.