Den 6. april 1978 ble de første norske soldatene, første kontigent, fløyet inn i Libanon for å tjenestegjøre for FN. 6. april 2018 – 40 år etter – var det markering i regi Forsvaret på 31 steder i landet. Over 2300 UNIFIL-veteraner ble anerkjent og hedret for innsatsen de har lagt ned i Libanon, ved å motta Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner.

Forsvarets medalje

Major Angvik-Kristiansen er bosatt i Råbygda i Orkdal og var veteranenes kontaktperson for arrangementet i Trondheim. Han var også til stede under medaljeutgivelsen. Nesten 22 000 veteraner, UNIFIL (United Nations Interim Force in Libanon, FNs midlertidige styrke i Libanon), fikk på landsbasis invitasjonen om å motta Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner.

— De som har tjenestegjort i over 90 dager, får tilbudet om å motta dekorasjonen.

Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner kan man kun motta én gang, og Angvik-Kristiansen forteller at flere fra UNIFIL hadde mottatt sine medaljer ved tidligere anledninger, hvis de hadde tjenestegjort i over 90 dager et annet sted i tillegg til Libanon.

Over 21 000 norske FN-soldater tjenestegjorde i Libanon i årene mellom 1978 til 1998.

— Alle fortjener anerkjennelsen

— Da medaljen ble innstiftet i 2000, ble det også bestemt at den skulle ha en tilbakevirkende kraft. Det vil si at den også er delt ut til de som tjenestegjorde i Korea og Tysklandsbrigaden.

2300 meldte seg på.

— Vi inviterte veteranene for å høre om medaljen var noe de ønsket å motta. Det var overraskende mange som ønsket å motta den under denne seremonien.

Likevel hadde de gjerne sett at det var flere som meldte seg på.

— Vi ble skuffet over at det ikke var flere påmeldte, av den grunn at flere skulle hatt den samme anerkjennelsen. Men for noen ble det ikke riktig å motta medaljer i store fora, så vi vil finne andre anledninger til å dele dem ut. Det jobbes iherdig for å få til små arrangement rundt om. De vil ikke bli sendt ut per post.

Angvik-Kristiansen skal selv sørge for at noen av dem mottar dem ved personlig overrekkelse, og én av utdelingene han skal foreta er på Hitra.

— Det er tross alt en dekorasjon som henger veldig høyt. Det betyr litt å få den tildelt av en offiser.

Major Morten Angvik-Kristian fra Råbygda i Orkdal var konferansier og holdt «den røde tråden» i Forsvarets arrangement 6. april.

Verdig avslutning

Angvik-Kristiansen forteller at arrangementet ble en stor suksess, og at de fikk mange tilbakemeldinger om at veteranene nå følte seg verdsatt.

— De følte at Forsvaret tok dem på alvor, og at de fikk en verdig avslutning på sin reise i internasjonal tjeneste ute.

Selve seremonien besto av sosialt samvær før det ble musikk, taler og medaljeutdeling.

— Alle ble invitert til en samling i forkant. Så kunne man treffe kjente ansikt og utveksle minner. Det ble noen tårer her og der, forteller Angvik-Kristiansen.

Fredag 20. april arrangeres Forsvarets hovedarrangement på Akershus festning, hvor alle UNIFIL-veteraner er velkomne. Her blir det blant annet felles oppstilling, bekransning av minnesmerke, parademarsj gjennom Oslo, servering og underholdning.