– Vi har hatt mange henvendelser allerede, men ingen får bestille før salget åpner for alle mandag morgen, forteller Hugo Storsand hos Orklareiser.

Mat, vin og lidenskap

Frister det med opera i Arena di Verona, båttur på Gardasjøen, vin og parmaskinke på en vingård i Parma og vandring i de trange gatene i Cinque Terre? Da kan årets ST-tur være noe for deg.

Italia. Dette landet som har alt en ferierende nordboer kan drømme om. Varme, god mat, noen av verdens beste viner, kultur som overgår det meste, en ubeskrivelig vakker natur, middelalderbyer der tiden tilsynelatende har stått stille i hundrevis av år.

For ikke å snakke om lidenskap og romantikk. Skal man pleie kjærligheten, byr Italia på de perfekte omgivelsene.

Det er til dette landet sommerens ST-tur skal gå.

Jubileumstur

Etter noen års opphold gjenoppsto STs leserturer i 2005. I sommer er det dermed tiårsjubileum for den «nye generasjonen» ST-turer.

Avisa Sør-Trøndelag har i samarbeid med Orklareiser satt sammen en tur som henter noe av det beste fra de tidligere turene, samtidig som det blir i en helt ny og spennende utgave.

Turen starter lørdag 4. juli, og går med buss sørover og via Colorline til Tyskland der den første opplevelsen venter allerede på reisens andre dag.

– Vi har tidligere besøkt byer både ved Rhinen og Mosel. Nå skal vi bo i Cochem, som ligger i «krysset» mellom de to elvene. Cochem er en idyllisk, gammel by med trange gater, mye folkeliv og en borg på toppen. Og i stedet for at dette bare blir et overnattingssted på reisen sørover, tar vi oss litt tid slik at vi får med oss både elvecruise og vingårdsbesøk, sier daglig leder i Orklareiser, Hugo Storsand.

Disney-slottet

Neste stopp er Seefeld i Østerrike, og på veien dit blir det et stopp på Schloss Neuschwanstein, som regnes som et forbilde for Walt Disneys eventyrunivers.

Deretter går ferden inn i Italia. Og turfølget kommer ikke langt inn i landet før det blir råd for å slukke tørsten.

– Vi skal stoppe på vingården Maso Roveri, der vinrankene ligger vakkert omkranset av de mektige Dolomittene. Dette må være en av de mest gjestfrie vingårdene i Italia, og mange ST-turdeltakere har gode minner herfra, sier Storsand.

Gardasjøen

Etter å ha smakt på et raust utvalg røde og hvite viner på Maso Roveri, setter bussen kursen mot Gardasjøen, der vi skal være i fire døgn.

– Vi skal bo helt i sørenden av Gardasjøen, i den idylliske byen Sirmione. Den ligger på ei smal halvøy, og har en gamleby med veldig trange smug, spennende butikker og kafeer og et stort utvalg uterestauranter. Og midt i byen ligger en stor borg, sier Storsand.

Fra Sirmione til Verona er det ikke lange biten, og en av dagene blir det tur inn til byen som er kjent for minst to ting: Arena di Verona og Julies balkong (fra Shakespeares Romeo & Julie).

– Vi skal besøke begge deler, og vi får tid til en omvisning i den vakre byen, frister Storsand.

Slavekoret i Verona

Kvelden avsluttes med noe av det fineste man kan oppleve i Italia: en operaforestilling i verdens mest berømte uten-

dørsarena, Arena di Verona. Der har vi fått billetter til Verdis opera «Nabucco», der vi blant annet får høre den kjente «Chorus of the Hebrew Slaves», også kjent som «Va Pensiero» og «Slavekoret».

– Vi har ikke lagt alt programmet ennå, men det blir i alle fall en båttur på Gardasjøen. Deltakerne får også god tid til å gjøre ting på egen hånd, enten de vil utforske gamlebyen, leie en sykkel eller båt. Slik det ser ut nå, får vi et hotell med basseng, og da kan man også slappe av ved bassengkanten om man ønsker det.

Cinque Terre og Lucca

Etter fire døgn ved Gardasjøen går ferden sørover til Toscana. Siste del av ST-turen skal tilbringes i Lucca, som er en av Italias vakreste og mest intakte middelalderbyer.

Lucca ligger nær kysten, og vi skal tilbringe en hel dag i Cinque Terre. Dette er et område som består av fem små, bilfrie fiskerlandsbyer, med fargerike hus som klamrer seg til fjellsiden. Hele Cinque Terre-området står på Unescos verdens-

arvliste, og det er både tog og turstier mellom landsbyene.

Det blir også en fridag under oppholdet i Lucca, og da er det mange muligheter. Man kan dra på utflukt til perler som Firenze, Sienna og San Gimignano, eller man kan dra ut til strendene på kysten – eller kanskje man vil utforske Cinque Terre enda mer på egenhånd. Mange vil nok også velge å bruke god tid i Lucca, som har veldig mye å by på.

Fly fra Nice

Turen hjem vil gå med fly fra Nice den 15. juli.

– Vi flyr direkte til Værnes. På veien til Nice får vi med oss hele den italienske blomsterrivieraen og deler av den franske rivieraen fra bussvinduet. Så det blir fine opplevelser helt til vi går på flyet, sier Storsand.