Igjen blir julen begrenset av dette viruset vi alle er så utrolig lei av. Vi trenger kanskje noe trøstende mat, eller comfort food som det også kalles, og da gjerne en smakfull dessert. Eller rett og slett bruke høytiden til å lage mat sammen.

I dag har jeg laget pannacotta, den italienske fløtepuddingen som aldri går av moten. Jeg har laget en variant med mørk sjokolade og karamelliserte nøtter. Og om man ønsker, kan man smake den til med litt chili.

Pannacotta

100 g mørk sjokolade, hakket

1 stk. vaniljestang, delt i to og skrap ut frøene

2 ss brunt sukker

1 dl helmelk

3 dl fløte

3 plater gelatin

  • Ha sukker, melk, 1 dl fløte, og vaniljestang og frø i en kjele.

  • Kok opp og la fløtemelken trekke smak i 4–5 minutt.

  • Bløt opp gelatinen i kaldt vann og klem ut vannet når den har blitt myk.

  • Ha den hakkede sjokoladen i en bolle.

  • Varm opp melken igjen, tilsett gelatin, og la den smelte.

  • Sil melkeblandingen over sjokoladen.

  • Rør til sjokoladen har smeltet og det blir en homogen masse. Rør til slutt inn resten av fløten.

  • Fordel blandingen i fire skåler. Settes kaldt i 1–2 timer til den er stiv, gjerne natten over.

Karamelliserte nøtter

1 dl sukker

½ dl valnøtter, grovhakket

½ dl mandler, grovhakket

½ dl pistasjnøtter, grovhakket

½ dl hasselnøtter, grovhakket

  • Smelt sukker på svak varme til lys karamell i en tykkbunnet kjele eller stekepanne. Pass på, det blir fort brent.

  • Trekk kjelen/panna av varmen og rør inn nøttene.

  • Når nøttene er dekket av karamell, fordel dem utover på et stekebrett med bakepapir (ikke i en stor klump).

  • Avkjøl helt. Knekk opp eller grovhakk dem før servering.

<blanklinje>

I tillegg kan du pynte med 4–5 mandarinbåter.