Orkanger

I dag melder yr.no om lettskyet med sjanse for sne, 2 grader og svak vind i ettermiddag, og lettskyet og 0 grader i kveld.

Tirsdag meldes det om skyet, 0 grader og svak vind natt og morgen, 1 kuldegrad på formiddagen, sne og lett bris på ettermiddagen, og lettskyet, 2 kuldegrader og svak vind på kvelden.

Onsdag meldes det om lettskyet hele dagen. 6 kuldegrader og svak vind natt og morgen, 7 kalde og flau vind på formiddagen, 2 og svak vind på ettermiddagen, og 3 kuldegrader og flau vind på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om sne til skyet, 2 til 1 grader varmere og lett bris til svak vind i dag, 1 grad kaldere tirsdag, og 2 til 1 grader varmere og lett bris til flau vind onsdag.

I Rindal meldes det om sne, 2 grader varmere og lett bris til flau vind i dag, 1 grad kaldere og vindstille til lett bris tirsdag, og 2 til 1 grader kaldere onsdag.

I Rennebu meldes det om skyet til lettskyet og laber bris til vindstille i dag, 2 til 1 grader kaldere og flau til svak vind tirsdag, og 2 grader kaldere til 1 grad varmere og flau vind til frisk bris onsdag.

I Lensvik meldes det om 3 til 1 grader varmere og laber bris til flau vind i dag, 1 til 2 grader varmere tirsdag, og 4 til 1 grader varmere og laber bris til flau vind onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om regn til lettskyet, 2 grader varmere og lett bris til svak vind i dag, 2 til 1 grader varmere tirsdag, og 3 til 1 grader varmere og svak vind onsdag.

På Krokstadøra meldes det om sludd til lettskyet, 2 grader varmere og lett bris til svak vind i dag, 1 grad varmere tirsdag, og 2 til 1 grader varmere og svak vind til lett bris onsdag.

Og i Børsa meldes det om 2 til 1 grader varmere og lett bris til flau vind i dag, 2 til 1 grader varmere tirsdag, og 2 til 3 grader varmere og svak vind til laber bris onsdag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om et skotsk postrock-band fra Glasgow. Bandet ble dannet i 1995 av Stuart Braithwaite (gitar og vokal), Dominic Actchinson (bass) og Martin Bulloch (trommer). De to første hadde kjent hverandre i noen år, og da de traff Martin, som spilte trommer, dannet de et band. Etter hvert ble John Cummings (gitar og vokal) med også. Dette bandet har blitt et av de mest kjente og innflytelsesrike postrock-bandene. De komponerer lange, instrumentale, gitarbaserte stykker, vanlige variasjoner over et enkelt tema og er kjent for dynamisk kontrast, melodiske bassriff, og en særegen bruk av distortion og effektpedaler. Stilen deres er påvirket av band som blant annet Joy Division, The Jesus and Mary Chain, My Bloody Valentine, King Crimson og Slint. I dag skal det handle om Mogwai, og noen av deres mange låter som jeg liker spesielt godt.

«Like Herod» er en sang fra debutalbumet deres, «Mogwai Young Team» som kom i 1997. Sånn bortsett fra at sangen er en fan-favoritt og en sang som alltid spilles på konsertene, viser den også deres ekstreme «stille / høyt» dynamiske kontrast-metode. Favorittversjonen min er den 18 minutter lange live-innspillingen man finner på samlealbumet «Government Commissions: BBC Sessions 1996-2003» fra 2005. Sangen het opprinnelig «Slint», som en referanse til det amerikanske postrock-bandet Slint.

«R U Still In 2 It» er også fra overnevnte album. Det er det nærmeste de kommer en kjærlighetssang, da teksten i sangen for oss til å tenke på et forhold hvor det ikke er noe håp igjen. Det er den eneste sangen på albumet som ikke er en instrumental, og gjestevokalist Aidan Moffat fra bandet Arab Strap synger hovedvokal, mens medlemmene i Mogwai synger bakgrunnsvokal og refrenget. Sangen het opprinnelig «Stuart», sannsynligvis etter gitarist og vokalist Stuart Braithwaite.

«Hunted By A Freak» er en sang fra fjerdealbumet «Happy Songs for Happy People» fra 2003. Dette er – i mine øyne og ører – en av deres beste sanger. På vokal har vi det uoffisielle bandmedlemmet Barry Burns, da Stuart ikke synger i det hele tatt på dette albumet, og her har de brukt vocoder. Sangen regnes som en instrumental, til tross for at det synges, men siden det er så vanskelig å oppfatte ordene, og de uansett er så melodiske, glir vocoder-vokalen inn som et annet instrument. Anbefaler alle å sjekke ut musikkvideoen til sangen. Twisted!

«Moses? I Amnt» er en mørk sang, som minner om begravelser og mørke høstdager, den ble spilt et par ganger på lørdag, for å si det slik. Sangen er kort, og før du vet ordet av det er den over, men den er samtidig så stemningsfull, at den trenger ikke vare lenger enn de 3 minuttene den gjør.

«I Know You Are But What Am I?» er enda en vakker instrumental fra disse fabelaktige, skotske herrene. Selv om tittelen kan fremstå barnlig, er sangen langt i fra dette. Atmosfæren og melodien er mye dypere (noe barn også er) enn vi tror ved første lytt. Sangen kan tolkes til å handle om prosessen med å oppdage seg selv og kanskje til og med meningen med livet ditt.

«Ratts of the Capital» er en sang som – de tre ovenfor – er å finne på fjerdealbumet. Sangen skiller seg ut fra de andre sangene på albumet, ved at den ikke er spesielt dempet, men råere og villere, som «Like Herod». Den tårner rett og slett over de andre sporene. Den bygger seg opp etter hvert som minuttene går, og blir mer og mer intenst, før det etter hvert toner ned igjen mot slutten.

«New Paths to Helicon, Pt II» (ofte kalt «Helicon 2»), er en sang som først ble sluppet på en 7" med «New Paths to Helicon, Pt I» som ble utgitt i 3000 kopier. Senere kom den med på samlealbumet «Ten Rapid (Collected Recordings 1996-1997)» fra 1997 og igjen på overnevnte «Government Commissions: BBC Sessions 1996-2003», men min favorittversjon av låta er ingen av dem, men en live-versjon de spilte på utestedet Folken i Stavanger i 1998. Den starter med en stille gitarmelodi og myke trommer før bass og enda en gitar kommer inn og klimprer nydelig, før det hele stopper veldig brått og river deg ut av drømmene dine. Sangen «End» fra overnevnte «Ten Rapid» er for øvrig «Helicon 2» spilt baklengs.

Spillelister

Tidal

Spotify