Selvfølgelig kan opposisjonen i fylkestinget slenge ut et forslag og ønske om å bruke 150 millioner til veg. Det kan de gjøre fordi de ikke må ta ansvaret for et slikt forslag. De vet det ville blitt nedstemt av ei flertallsgruppe som må stå til ansvar for alle vedtak. Man kan ikke bruke de samme pengene flere ganger!

Flertallsgruppa må se hele fylket under ett og på alle sektorer. Vi er ansvarlige for flere områder, som vi også vurderer å bevilge til, i samme sak om bruk av mindreforbruket, når den kommer til behandling i juni.

Blant andre viktige strykinger er også utbygging av fiber og mobil i hele fylket, gode elevplasser på skolene våre, trafikksikkerhetstiltak, styrking av tannhelsetilbudet, bedre transportmuligheter i distriktene og mye mer.

Som leder for hovedutvalg for veg kan jeg berolige med at fylkesveger har og vil ha stort fokus framover. Jeg kan godt skjønne at de trekker fram disse områdene som stort sett ligger i representantenes nærområder og avisas nedslagsområde, strekningene er dårlige, men det er nok strekninger de også skal innkassere politisk mynt på.

Gjennom strategi for VEG har vi invitert kommunene inn i arbeidet med handlingsplan. Der vil kommunene selv peke på hva som skal ligge til grunn for prioriteringene. Det skal vi lytte til. Og så er det ikke slik at vi andre ikke bryr oss om fylkesveiene, vi er svært bekymret for fylkesveiene. Så lenge forslagsstillerne, som selv representerer regjeringspartiene, ikke skjønner at vi har behov for mer penger til fylkesvegene – men foreslår å bruke av fylkets midler som også tilhører skole, kultur, næringsutvikling, tar det tid og komme etter med etterslepet. Senterpartiet har derfor fremma følgende forslag i Stortinget:

«Stortinget ber regjeringa utarbeide et program for å redusere vedlikeholdsetterslepet på fylkesvegene Programmet skal skissere en opptrappingsplan for fylkesvegvedlikehold med forslag til finansieringsmodeller og organisering som skal gi økt vedlikehold og ettersleps-reduksjon på fylkesvegnettet.»

Så får vi se om regjeringspartiene lytter til Stortinget og tar på alvor det de nå sier, at fylkesvegene må få mer penger.