Teaterkompagniet er et gammelt barneteater i Århus-området. På 1990-tallet gikk det inn, men ble restartet av Hege Tokle fra Skaun i 1999. Siden har hun med en god porsjon pågangsmot og mye hardt arbeid drevet teateret. Drømmen har hele tiden vært å få barneteateret anerkjent som et såkalt «egnsteater». I oktober fikk Tokles iherdige innsats uttelling da Syddjurs kommune besluttet å oppgradere teateret til et egnsteater med 1. 2 millioner kroner i driftsstøtte i 2009, 1.8 millioner i 2010 og en driftsstøtte på 2.4 millioner i 2011.

I den danske Børneteateravisen blir teateret beskrevet som et

«

ustøttet og hårdt arbejdende teater, og at det er mange års energisk indsats i dansk børneteater som har båret frugt for Hege Tokle & co.

»

Hege Tokle blir videre beskrevet som

«

den farverige personlighed

fra Norge som har ledet teateret med stor energi

»

.

I løpet av de siste sesongene har teateret spilt 120-130 forestillinger og høstet stor applaus på sine mange turneer.

Tokle gleder seg til å flytte teateret fra lokalene hjemme på gården i Egå inn til «Hotellet» i Rønde hvor de skal holde hus sammen med kulturskole.

– Dette er virkelig, virkelig stort. Jeg har hele tiden trodd at det skulle gå bra. Men da beskjeden kom dagen før høstferien, var det en stor lettelse. Dette betyr at vi får en økonomisk base og et sted å sette opp produksjoner. Dette gir teateret armslag, sier Hege Tokle som er i full gang med å sette opp neste års program som omfatter fire offentlige forestillinger bare i vårhalvåret.

Samtidig er hun på turné og jobber fortsatt ved helsesenteret fram til 1. desember. Da blir hun teatersjef på heltid.

– Jeg må venne meg til tanken om at jeg ikke skal gjøre alt selv. Jeg er så vant til å snekre, male, føre regnskap. Nå må jeg konsentrere meg om å komme ut med ideer jeg sitter inne med og skape meg nettverk.

Det er en mangeårig drøm som nå går i oppfyllelse.

– Det er så bra. Her vil jeg bli til jeg blir pensjonist. Jeg ønsket at vi skulle bli eget egnsteater før jeg fylte 40. Jeg ble 40 i høst, og nå er vi egnsteater, ler hun.

Avtalen med Syddjurs kommune er treårig.

– Men vi har ikke tenkt at dette bare skal bli tre år, sier hun og håper at også Norddjurs kommune skal komme til. Da får hun et enda større område å spre teatervirksomheten over.

31. januar er det offisiell åpning, og 3. februar er det premiere på første forestilling.

– Jeg har allerede invitert ordfører Jon P. Husby fra Skaun. Jeg håper virkelig han kommer.

Audhild Øye