Svært mange har sett den – festet til lerretet med malerpenselen.

Claude Monets malerpensel.

Mandag fikk de 51 deltakerne på ST-turen se verdens mest kjente hage ved selvsyn. Det ble en sterk opplevelse for alle som er opptatt av estetikk. Og dem er det mange av i Orklareisers buss.

Frodig

– Dette er så utrolig flott. For meg er det å få se dette en drøm som har gått i oppfyllelse, sier Grethe Holmen, en av deltakerne som hadde en herlig stund i den frodige og vakre hagen.

Claude Monets hage er ikke striglet slik man ofte finner det i England.

Her er det frodigheten og skjønnheten som rår. Og hit kommer folk fra hele verden for å gi sansene inntrykk man sjelden får.

Sjelebot

Claude Monet anla hagen i Giverny, 7,5 mil utenfor Paris, i siste del av 1800-tallet. Spesielt vannliljene er kjent.

Monets eiendom består av to atskilte hager. Ved huset han bodde ligger en mer ordinær blomsterhage, mens den vakreste og mest unike hagen befinner seg pa andre siden av veien. Her kan man vandre langs stier og over broer, omgitt av tett vegetasjon, vannliljedammen og mange nydelige blomster.

Dette er sjelebot på sitt beste, og man får bare lyst til å gå runde etter runde. Man blir rett og slett ikke mett på skjønnheten Monet har skapt her, og som inspirerte ham gjennom flere tiår.

Impresjonisme

Som vanlig når Geir Lorentsen er reiseleder, blir ST-turen en dannelsesreise. Folk reiser hjem litt klokere enn de var da de dro. Enten det gjelder historie, samfunnsforhold, musikk, geografi eller kunst.

På veien fra Brussel mot Giverny ga Lorentsen busspassasjerene en leksjon i impresjonismen. Han hadde kopiert opp bildet Inntrykk av en soloppgang. Dette var egentlig ment kun som en skisse fra Claude Monets side. Men «skissen» ble senere utgitt, og er for ettertiden regnet som det første bildet innen impresjonismen.

Flere ganger

Det var det å gjengi lyset som var det sentrale for Monet og de andre som fulgte etter ham som impresjonistiske malere.

– Han malte det samme motivet mange ganger. Men det ble forskjellig hver gang på grunn av lyset, fortalte Lorentsen.

Og nettopp hagen Monet selv bygde opp fra grunnen av, ble et av hans mest malte motiver.

Maler selv

For Gunn J. Solberg fra Rissa ble det en spesiell opplevelse å gå rundt blant trær og blomster ute i Giverny.

Solberg er selv amatørmaler. Og Claude Monet er en av hennes favorittkunstnere. To av bildene hans har hun malt selv.

– Det var helt fantastisk å komme til hagen. Det var dette jeg gledet meg aller mest til med ST-turen. Og opplevelsen ble akkurat så stor som jeg hadde håpet på.

Omaha beach

Neste stopp på ST-turen er de historiske strendene på Normandie-kysten. Her skal vi se stedene der de allierte gikk i land, og krigskirkegården på Omaha beach.

P.S.: Er man i Paris på storbyferie, er det veldig greit å komme seg til Giverny med tog. Det tar bare en drøy time. Nærmere informasjon om dette får man ved å henvende seg i turistinformasjonen i Paris. I en del reiseguidebøker er det også beskrevet hvordan man tar seg fra Paris til Giverny. Besøket i Monets hage kan dermed bli en fin avveksling fra storbylivet.