ST-turen er over for denne gang. Den ble en suksess fra ende til annen.

Fullklaff

Alt klaffet. Været var strålende helt til vi forlot Bremen på tur hjem. Reisemålene var kløktig valgt ut av Peer Gynt Tours. Navn som Riquewihr, Rüdesheim, Strasbourg, Bernkastel-Kues, Lorelei, Moseldalen og Rhinen har fått nytt innhold.

Disse stedene har gitt oss opplevelser som har kjælt med sansene våre; lyden av latter, duften fra blomstene over broene i Strasbourg, smaken av den halvtørre, nydelige vinen hos Alfred Port, samt synsinntrykkene fra det mektige fyrverkeriet i Strasbourg på Frankrikes nasjonaldag, vindrueåkrene oppe i fjellskråningene, de nydelige små landsbyene og den vakre Moseldalen.

Vinglass av tre

Det er så ymse hva man tar med seg når man er på ferietur. Kjell Fandrem valgte ved. Fra de ulike stedene vi besøkte, tok han med seg en vedkubbe. Men ikke for å tenne opp med. Fandrem er kjent for sine flotte trearbeider. Og trekubbene fra Frankrike og Tyskland skal benyttes som emner når han skal dreie og sveipe nye kunstverk.

– Jeg har med kubber fra Alsace, Rüdesheim og Bernkastel-Kues. Kanskje blir det vinglass av dem, funderer han.

I likhet med de andre deltakerne på turen har han bare godt å si om reisen:

– Vi føler at vi har fått veldig mye igjen for pengene. Dette er en trygg måte å reise på. Vi får hjelp til alt vi trenger, og blir så godt tatt vare på. Dette blir nok ikke den siste turen for får del, forteller Kjell Fandrem, som hadde sin kone Gunnhild som reisefølge.

Neste år ...

– Av ti mulige, gir jeg 12 poeng til denne turen. Det har vært alle tiders. Nå skal jeg framkalle bildene mine og sette dem inn i albumet, forteller Grethe Holmen fra Løkken.

Den første gangen det sto om sommerens ST-tur i avisa, tok Grethes venninne, Ingebjørg Brøndbo, affære.

– Jeg ringte henne i nitiden den morgenen og sa at denne turen skal vi være med på, forteller Ingebjørg.

Slik ble det. De spreke og blide Løkken-kvinnene var to av mange som bidro til at turen ble en kjempesuksess.

Og de snakker allerede om neste års tur.

Tradisjon

For det er så å si vedtatt allerede. Det blir ST-tur også neste sommer. I alle fall om vi følger ordfører Haugens oppfordring om at alle gode vedtak skal fattes ved akklamasjon – ikke etter lange diskusjoner.

ST-turene var et begrep for et lite tiår siden. Med Peer Gynt Tours og ST sin sommerreise til Alsace og Tyskland har man fått det aller beste grunnlaget for å ta opp igjen denne tradisjonen. Og om noen måneder vil det være klart hvor ST-turen 2006 vil gå.

Høstsamling

Men det er ikke helt over;

42 mennesker – fra forskjellige kommuner, på ulike stadier i livet og med en mangfoldig bakgrunn – ble i løpet av ST-turen sveiset sammen til en glad og positiv gjeng. En gjeng som trivdes i hverandres selskap og som hadde det fint sammen fra frokosten ble servert tidlig på morgenen til de sene kveldstimer.

Om noen måneder – når høstkveldene er blitt mørke og gradestokken på vei rett ned – skal vi derfor møtes igjen og varme oss med minnene. Da skal vi mimre, spise god mat og kanskje drikke en hvitvin fra Alsace eller Alfred Ports produksjon i Bernkastel-Kues mens Leif Engen og Knut Grønningen gjentar sine mer eller mindre sannferdige historier. Og kanskje komme med noen nye.

Så skal vi heve glassene våre i en skål for elleve uforglemmelige dager i juli.