Dersom styret følger anbefalingen fra administrerende direktør Nils Kvernmo, vil det bety en stor satsing på sykehusets avdeling i Orkdal.

Det anbefales å gi klarsignal til ei investering på om lag 50 millioner kroner i bygningsmessige forbedringer og nytt utstyr i løpet av 2018.

Satsinga kommer som et resultat av arbeidet med å slå sammen legevakt, akuttmottak og observasjonsposten som kommunene har ansvar for i dag (Sio).

Ett kontaktpunkt

Formålet med sammenslåinga er at pasienter som kommer til sykehuset, skal ha ett kontaktpunkt.

- De skal slippe å spekulere på om de skal gå inn foran eller bak på sykehuset, og de slipper å vente i tre timer på legevakta for så å vente i fire timer på akuttmottaket, sa daværende leder av akuttmottaket, Anders Jystad, til ST i januar i år.

Ombygging

For å kunne realisere dette, må det gjøres en del bygningsmessige endringer. Det er i den forbindelse at styret i St. Olav nå skal behandle investeringa på 50 millioner kroner.

Dette er tiltakene:

  • Ombygging av arealer til felles akuttmottak og legevakt, samt oppussing av publikumsarealer i første etasje.

  • Ombygging av andre etasje til en felles observasjonspost for kommunene og sykehuset.

  • Ny CT

I løpet av 2018

Når forhandlingene om felles drift av legevakt, akuttmottak og observasjonspost, skal disse etter planen sluttføres i starten av 2018.

- Det betyr at vi i løpet av 2018 etablerer én adresse for øyeblikkelig hjelp og observasjon for orkdalsregionen på sykehuset. Tilbudet vil bli drevet av sykehuset etter avtale med kommunene, sier direktør Nils Kvernmo til ST.

Han understreker at dette er en klar satsing på sykehuset i Orkdal:

- Dette er et stort løft for kvaliteten på helsetjenesten, og en befestning av sykehuset som hjørnestein i det samlede tilbudet.

Bedre kompetanse

Parallelt med planene om sammenslåing av de ovennevnte enhetene, har det vært et ønske fra St. Olav om å styrke kompetanse i front - altså den kompetansen som møter pasientene i deres første møte med sykehuset.

I dag er det gjerne turnusleger (legestudenter) som utgjør legekompetansen på akuttmottaket. I en rapport som ble laget av kommunalsjef Kristin Wangen og akuttmottakssjef Anders Jystad ble det foreslått at man i stedet skal bli møtt av leger som er ferdig utdannet, og at vedkommende lege skal være tilknyttete en overlege i bakkant.

Kvernmos finale?

Nils Kvernmo er en av søkerne til jobben som direktør for eierstyring i Helse Midt-Norge.

Dersom Kvernmo skulle få denne jobben, vil 50-millionerssatsinga på Orkdal sjukehus være noe av det siste han foretar seg som direktør for St. Olavs hospital.

Det vil i tilfelle være en manifestasjon fra en direktør som i hele sin tid som St. Olavs toppsjef har hevdet at han ønsker en satsing på Orkdal sjukehus, ikke en nedbygging.

Legevakta foreslås slått sammen med akuttmottaket og Sio-sengene.
Satsinga på Orkdal sjukehus kan bli det siste Nils Kvernmo gjør i sin karriere som sykehusdirektør. Foto: Catharina Morken