- Vi er bare noen engasjerte personer som ønsker utvikling i bygda, sa Jon Haldor Kvidal da han onsdag fortalte om «ildsjelsgruppa» i Skaun.

Sammen med Ingrid Sjoner, Kjellaug Jule og Even Landrø har han siden i fjor arrangert flere folkemøter om boligutvikling, skolestruktur og områdeplanlegging for befolkningen i den sørlige delen av kommunen.

Har god plass

Onsdag var han innleder på Næringsforeningen i Trondheimsregionens næringskonferanse, der en fullsatt rådhussal fikk høre om hvordan bygdefolket selv har tatt tak i utviklingen av lokalsamfunnet de bor i.

- Grunnlaget for arbeidet vårt er at vi ønsker å skape ei levende bygd. Det handler om boligbygging – vi har god plass her hos oss – og vi er interessert i hva som skjer med skolene i bygda. I løpet av året skal kommunen lage en områdeplan for Venn, og den er vi interessert i å være med og utforme, sa Kvidal.

Mulig på Løkken

Det første folkemøtet ble avholdt våren 2017.

- Hva ønsker vi skal skje, og hva ønsker vi ikke? Hvilke muligheter har vi? Det er disse spørsmålene vi inviterer folk til å engasjere seg i, sa Kvidal.

Tidligere i januar inviterte de fire ildsjelene til nok et folkemøte, denne gangen om boligbygging.

- Det ble et stort oppmøte, der rådmann, kommunestyrerepresentanter og innbyggere møtte hverandre. Vi hadde blant annet en boligbygger som foredragsholder, som kunne fortelle at det var mulig å bygge boliger og selge dem på Løkken. Da er det mulig i Skaun også, sa Kvidal.

Levende dugnadsånd

Han viste til at Skaun har en rekke fordeler for folk som vil bosette seg.

- Vi har nærhet til natur og friluftsliv, vi har Ramsjøbu der det i helgen var fullt av unger på skilek, og vi har Skaunakjølen med fantastisk turterreng. Skaun er faktisk sentralt, folk sier at her er det nærhet til alt og det er lett å pendle. Vi har skole og butikk, og vi har et næringsliv med store arbeidsplasser, sa Kvidal og nevnte både nysatsinger i landbruket og bedriften Korn sprengningsservice som en av de største private arbeidsplassene i kommunen.

- Vi har også en rekke frivillige organisasjoner, vi har en levende dugnadsånd med arrangementer som Kristin på Husaby. Det er rett og slett mye aktivitet og mye å være med på, fortsatte Kvidal.

Vil ha ut tomter

Nå håper han enda flere vil engasjere seg i hva som skjer i bygda. Sammen med kommunen vil gruppa invitere til nok et folkemøte i forbindelse med områdeplanleggingen som foregår.

- Vi ønsker å samle ideer som fører til utvikling, og skape god kontakt mellom de ulike interessentene. Noen har kanskje tomter å selge, andre er kanskje redde for at ny infrastruktur vil ta fra dem områder de har. Vi ser også på næringsutvikling på butikktomta, og vi ønsker å støtte opp om grunneiere som vil legge til rette for utvikling. Ved å samle dem kan de dra veksler på hverandre, og kanskje blir ikke dørterskelen så høy for å begynne å få ut en eller fem eller 12 tomter, sa Kvidal.

Han minnet samtidig om at de som selvoppnevnt gruppe ikke har noe mandat i forhold til planleggingsarbeidet i bygda.

- Målet vårt er å skape engasjement og åpne kanaler. Og til slutt håper vi at vi blir overflødige, sa Kvidal.

- Hva ønsker vi skal skje, og hva ønsker vi ikke? Hvilke muligheter har vi? Det er disse spørsmålene vi inviterer folk til å engasjere seg i, sier Jon Haldor Kvidal. Foto: Lillemor Hestvik