Agdenes kommune har kapret danser og TV-kjendis Adil Kahn til å holde foredrag i anledning Verdensdagen for psykisk helse.

Kahn kommer med et ærlig og direkte foredrag om temaer alle vil kjenne seg igjen i. Om det å bli sett og inkludert, betydningen av et smil og et klapp på skuldra, det å bli anerkjent for den du er.

- Jeg hørte ham på et inspirasjonsseminar i vår, og det var så bra at vil ville ha ham hit til Agdenes. Han retter seg mot ungdom og baserer seg på sin egen livshistorie, sier Sissel Johnsen, psykiatrisk sykepleier i Agdenes kommune.

Viktig tema

Torsdag 19. oktober kommer Kahn først til Lensvik ungdomsskole for å holde foredraget sitt for elevene der, og på ettermiddagen blir det åpent for alle til å høre foredraget i Lensvik samfunnshus.

- Det handler også om forventningspress til de unge og sosiale medier. Det er kjempebra, sier Johnsen.

Hun begynte i jobben som psykiatrisk sykepleier i fjor, og er med på markeringa av denne dagen for andre gang.

- Det er en viktig markering, fordi det er viktig med fokus på psykisk helse og ufarliggjøring av det å søke hjelp. Psykisk helse er noe vi alle har, og det varierer hva som gjør den god eller dårlig, sier Johnsen.

Glede

- Opplever du at psykisk helse er tabubelagt?

- Ja, det er nok det fortsatt. Vi startet opp et møtested som het «Kjøkkenpraten» her i Agdenes, men ingen møtte opp, så det ble avviklet. Spesielt på et lite sted kan det være tabu å oppsøke et slikt tilbud, sier hun.

Temaet for verdensdagen er i år «Noe å glede seg over». Budskapet er å finne de små og store tingene rundt seg som gir glede for seg selv og andre. Det kan gi bedre psykisk helse i hverdagen.

I beskrivelsen av foredraget til Kahn, står det at «han vokste opp som norskpakistaner på «feil» side av byen, og han har kjent mye på følelsen av ikke å passe inn. Historien om innvandrergutten som ikke fant sin plass før han oppdaget dansen, er på ingen måte særegen. Det er derfor det er så viktig for ham å dele den, for å gi håp og inspirasjon til de som har følt seg utenfor.»

Flere roller

Khan lærte å danse på Oslos torg og gatehjørner, og tjente sine første kroner ved å gjøre gateshow på Karl Johan. Selv om han ikke har formell utdanning, mener han at livet i Oslos gater har vært hans skole. I 2006 danset han seg til topps i «Dansefeber», og siden den gang har han kapret roller i flere store sceneproduksjoner, blant annet «West Side Story», «Nøtteknekkeren» og «Jungelboken». Adil er den yngste norske skuespilleren som har blitt nominert til Heddaprisen i kategorien beste mannlige hovedrolle, og i 2011 ble han nominert til Gullruten for sin hovedrolle i NRKs TV-serie Taxi.

Adil har også vært dommer på Norske Talenter og ledet sitt eget TV-program. I 2016 var han fast samarbeidspartner for Mental Helse Norge, hvor han var på en to måneder lang foredragsturné i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse.

Her i Lensvik flerbrukshus blir det åpent og gratis foredrag for alle. Foto: Ingrid S. Hultgreen