Furumokjela nær utløpet av Orkla er en rødlistet og prioritert naturtype, og er i tillegg er den eneste gjenværende brakkvannskroksjøen langs Orkla. Den er derfor spesielt viktig for sjøørreten, som har gått sterkt tilbake i Orkla, men kjela ligger dessverre midt i området som kommunestyret har regulert til industri, og er planlagt fylt igjen.

De siste årene har det kommet et nytt lovverk, vannforskrifta, som regulerer strengt hva man kan gjøre i bekker, elver, sjøer etc. Det er etablert offentlig forvaltning av Vannområde Orkla og Vannregion Trøndelag basert på vannforskrifta, som er den norske versjonen av EU-direktivet. Vannområde Orkla sier at Furumokjela er en del av «vannforekomsten Orkla bekkfelt vest», og at inngrepet vil «føre til et brudd på vannforskriften § 4.» Fylkesrådmannen uttrykker seg tilsvarende.

Som på andre lovområder er det også viktig at lovverk for vern av naturverdier blir fulgt, og vi mener det er riktig å informere Efta Surveillance Agency (ESA) om det vedtaket som er gjort, og få avklart om det er i strid med EUs vanndirektiv. ESAs oppgave er å kontrollere at Norge følger EUs vanndirektiv.

Gode alternativ/erstatning til tapet av Furumokjela?

Vi er glade for at kommunestyret har bestemt at det skal utredes gode erstatningstiltak for tapet av Furumokjela. Dette kan være tiltak som dreier seg om å restaurere/ utvide andre kjeler, og spesielt vil det være viktig å etablere større kjeler med brakkvann, da slike kjeler vil være særlig viktige som oppvekstområde for sjøørret. I Naturvernforbundets høringsuttalelse til reguleringsplanen uttrykte vi at vi gjerne blir med på å finne gode erstatningstiltak for inngrepet i Furumokjela, og vi står fast på at vi gjerne vil bidra inn i dette spennende arbeidet.

Ifølge utredning fra Vannområde Orkla er det flere områder i nedre del av Orkla som kan være aktuelle for å etablere brakkvannskjeler, men det er også flere andre områder langs Orkla som kan fortjene opprustning selv om det ikke er mulig å få etablert brakkvannskjeler. Som en del av vurderingene bør man også vurdere initiativ til å etablere naturreservat.

Vi utfordrer Orkdal kommune til snarest å utarbeide et sett med tiltak som kan bidra til gode og naturområde som et ledd i arbeidet med erstatning for tapet av Furumokjela.

Gjertrud Berg. Foto: Arkivfoto
Mads Løkeland. Foto: Arkivfoto