HEMNE

«Årsaken til oppsigelsen er arbeidsrelaterte konfliktforhold som foregår og har pågått ved arbeidsplassen over flere år. Dette omfatter også mobbing fra ledere fra kulturenheten og kulturskolen.» Slik lød oppsigelsesbrevet.

Leder av kulturenheten i Hemne, Reidar Klungervik, skriver følgende i sitt svarbrev til Nesset: (...) « jeg stiller meg undrende til påstandene som fremsettes om konfliktsforhold som pågår i enheten. Jeg stiller meg også svært undrende til påstanden om mobbing fra ledere i kulturenheten, både fra undertegnede og andre i ledelsen».

Undrende

Hva mener du med at du stiller deg undrende til påstandene om mobbing? Betyr det at du ikke tror på det Nesset oppgir som grunn for oppsigelsa?

- Det jeg sier, er at jeg stiller meg undrende til påstanden som blir rettet direkte mot meg som leder.

Betyr det at du avviser påstanden eller varsling om mobbing?

- Nei, for all del jeg avviser ikke varslinga, men jeg stiller meg undrende til anklagen mot meg, sier Klungervik.

Leder av kulturenheten i Hemne, Reidar Klungervik, kjenner seg ikke igjen i beskyldningene om mobbing.

Utfordrende samarbeidsklima

I svarbrevet til Vegar Leirvik Nesset bekrefter kulturleder Klungervik at det har vært utfordrende samarbeidsklima ved kulturskolen.

- Vi har hatt en pågående intern konflikt i hele enheten for kultur som skriver seg relativt mange år tilbake i tid. Da jeg startet i 2013, var de interne stridighetene, som hadde fått lov til å utvikle seg, det første jeg tok tak i, sier Klungervik som mener det er gjort en del endringer underveis som har ført til at enheten står bedre i lag.

Ifølge Klungervik har medvirkning av de ansatte vært viktig med blant annet medarbeidersamtaler. I løpet av det siste halvannet året, har det vært tre samlinger med ei planlagt samling i neste uke.

- Vi har hatt samtaler omkring trivsel på arbeidsplassen. Vi har jobbet mye med dette og fått opp graden av trivsel på arbeidsplassen, sier Klungervik.

Hva er mobbing?

Dette til tross, har en medarbeider som har jobbet i full stilling i kulturskolen i mange år, sagt opp jobben og begrunnet det med mobbing.

Betyr det at dere ikke har lyktes?

- Det er veldig trist, og jeg skulle gjerne vært dette foruten. Det var en voldsom personlig nedtur. Vi har ikke lyktes med det som har vært intensjonen, sier Klungervik som onsdag hadde møte med Vegar Leirvik Nesset sammen med kulturskolerektor og tillitsvalgte.

- Jeg ønsket et møte med Nesset for å få klarhet i hva han legger i begrepet mobbing, og hva som oppleves som mobbing, da jeg som enhetsleder ikke kjenner meg igjen i påstanden. Jeg er opptatt av at folk skal ha det bra på arbeid, sier han.

Et bredt begrep

Ifølge Klungervik skal Nesset ha beklaget bruken av begrepet mobbing, og sagt at det ble skrevet i affekt.

- Det får stå for Klungerviks regning, sier Vegar Nesset som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Han forteller at han etter det vel to timer lange møtet, bekreftet at Klungervik ikke var en mobber, og at begrepet mobbing er et heftig uttrykk. Samtidig føyer han til at begrepet mobbing er et bredt begrep. For øvrig har han ingen kommentarer til saken.

Avstand

Som leder av kulturenheten har Reidar Klungervik varslet rådmannen om varslinga. Selv om varslinga blant annet er rettet mot ham, er det foreløpig ikke vurdert om noen andre burde ivareta saken.

- Jeg har orientert rådmann om saken, sier Klungervik.

I brevet til Nesset bruker du gjennomført pronomenet De som er et heller avleggs begrep som ble ansett for å skape avstand til den vi kommuniserer med. Er det bevisst?

- Nei, for all del. Det må skyldes at jeg er en halvgammel mann. Det er i alle fall ikke bevisst.

Tror du det kan oppleves som mobbing eller en ovenfra- og nedadholdning å bli tiltalt på denne måten?

- Det vil jeg reflektere over, men det er slettes ikke min hensikt å holde avstand, sier Klungervik.

Få inn eksterne

Du bekrefter at det har vært, det du kaller et utfordrende samarbeidsklima i kulturskolen, men samtidig at det er blitt en veldig god bedring. Kan Nessets varsel være et tegn på at det ikke er løst likevel?

- Ja helt åpenbart, og det må vi ta innover oss. Vi har ikke lyktes, sier Klungervik,

Hva kunne du som kulturleder gjort annerledes for å unngå at en av de ansatte sier opp som følge av mobbing?

- Det finnes ikke noe godt fasitsvar på dette. Vi må jobbe videre med struktur, forholdet til medarbeiderne, tillitsmannsapparat og verneombud. Vi må ta dette på alvor, og vurdere om vi må få inn eksterne, som bedriftshelsetjenesta, til å hjelpe oss med dette.

Ida Solstad som fikk STs talentstipend for 2017, ga sanglærer Vegar Leirvik Nesset mye av æren for framgangen hun hadde som sanger.

Gode skussmål

Reidar Klungervik framhever Vegar Leirvik Nesset som en svært flink medarbeider som er godt likt og med svært gode egenskaper som lærer når det blant annet gjelder å motivere elevene når det gjelder mestring.

Etter onsdagens møte, er det noen veg tilbake slik at Vegar Leirvik Nesset kan komme tilbake som lærer i kulturskolen?

- Det var ikke tema i møtet. Det er noe Vegar selv må kjenne på. Oppsigelsen er noe vi må forholde oss til, avslutter kulturleder Reidar Klungervik.

Oppsigelsen til Vegar Leirvik Nesset gjelder fra 31. mai.