På Bakeriet Pub og Kafé i Vassbygda samles bygdefolket når de skal være sosiale, og de er flinke til å støtte opp om både middags- og pubtilbudet.

- Dette er et unik tilbud i ei bygd med 400 innbyggere. Puben er flittig brukt som samlingssted for lokalbefolkning og tilreisende, og til møter i lag og organisasjoner. At puben eksisterer, er et symptom på samholdet i lokalbefolkninga og at her i «annerledesbygda» kan folk lykkes, sier innbygger Kristian Fremstad, som har sendt bilder fra den nylige pubfeiringa av skolevedtaket som gir bygda et løfte om å videre skoledrift på Lysheim.

Puben drives av Tore Alstad og Ekaterina Trofimova, som tok over for ett år siden. Navnet «Bakeriet» skyldes at bygget tidligere huset nettopp et bakeri, Åsmund Rabbens bakeri. Det har også vært butikk, før det ble pub og spisested.

Stor stemning i lokalet på en onsdagskveld.

Tok over i fjor

- Det hadde vært stengt ei stund da vi tok over i fjor sommer. Jeg har vært i bransjen i mange år tidligere, og tenkt at jeg aldri skulle tilbake. Jeg var lei av å sitte og vente på folk som aldri kom, sier Alstad, som er kokk på Bakeriet.

Men dette året har vært helt annerledes enn han forventet:

- Her kommer det jo folk! Vi har 37 sitteplasser, og det er som regel alltid rundt 30 innom når vi har åpent, på det meste rundt 50 middager. Jeg driver kjøkkenet på Sletvik feltstasjon også, og derfra kommer arbeidsfolket gjerne på puben på onsdagene. De sier det er mer folk hos oss enn på en pub i byen på en onsdagskveld, sier Alstad.

Bakeriet Pub og Kafé har åpent onsdag, fredag, lørdag og søndag. Onsdagene er det pizzabuffé og fredagene ballbuffé, med både potetball, fiskeball og saltkjøtt med stappe. Søndagene er det søndagsmiddag med dessert, og da kan alt fra svinenakke til bacalao stå på menyen.

Ekaterina Trofimova driver puben sammen med mannen Tore Alstad.

Folket støtter opp

Mens Alstad er kokk, er det kona Ekaterina som er daglig leder for bedriften. De har satset på et konsept som tydelig slår an både blant fastboende og tilreisende.

- Det er et ølmiljø her i Agdenes, så vi har et rikholdig utvalg med rundt 40 ølsorter, sier Alstad.

- Hvordan går det an å drive pub i ei lita bygd som Vassbygda?

- Folket er flinke til å støtte opp, de har bestemt seg for at de vil ha puben. Det kommer også flere og flere hyttefolk hit, og de som har vært her kommer tilbake. Det er trivelig stemning her bestandig. Folk setter til langbord, og gjerne langbord med vinkel for å få plass til alle etter hvert, sier Alstad.

Han sier det hender de må bære inn ekstra stoler fra selskapslokalet som driver har ved siden av, hvor det for øvrig er fast rutine med visning av alle RBK-kamper på storskjerm.

Samlingsstedet

- Søndag kveld har vi søndagspils, hvor det kommer en gjeng og tar seg en pils i all fordragelighet og prater skit. Dette liker også hyttefolket, sier Alstad.

Etter at han og kona tok over drifta i fjor, er satsinga på mat i tillegg til pub utvidet. Buffetene i tillegg til à la carte-menyen gir stedet et variert tilbud.

- Det er kaffekroken på butikken som er samlingsstedet på dagtid, mens det er puben på kveldstid. Det hender vi har livemusikk også, noen ganger i året, sier Alstad, som håper å få til dette en gang i sommer, til glede for tilreisende og fastboende.