Her skapes vakre, tidløse smykker hver eneste dag. Her blir gamle smykker tatt vare på og pusset opp for å vare i nye tiår, og for kanskje gå i arv fra mor til datter og nye døtre.

Kast ikke sølv eller gull

- Du kaster ikke sølv eller gull, sier gullsmed Magnhild Rølvåg som også tar imot smykker som trenger til puss eller en reparasjon.

Selvfølgelig – vi kaster da ikke smykker vi har arvet, eller for den del fått av en kjæreste en gang i tida. Kostbart er det også. Ifølge Rølvåg er det akkurat nå 342 kr for et gram gull, mens det akkurat denne dagen, er 4 700 kroner for et kilo sølv.

Inspirasjon

Gullsmed Magnhild Rølvåg i Buvika designer og produserer unike smykker i sølv, perler og stein. Ideer til form og design får hun gjerne fra naturen rundt seg som bugner av vekster og trær, vann og fjord. Eller som denne våren da hun lot seg inspirere av datteren Anna som nettopp hadde tatt hull i ørene og ønsket seg noen små fine øredobber.

Ekte vare

Anna er heldig som har ei mor som lager ekte perleøredobber som ligner på vannliljer med ekte ferskvannsperler. Det er ikke noe tull eller juggel som kommer fra gullsmedens hånd, og alt er håndlaget med nennsom hånd.

- I utgangspunktet lager jeg tre stykker av hver, men blir det mye etterspørsel, så lager jeg selvsagt flere, men det blir aldri noen masseproduksjon her, sier Rølvåg som bruker Facebook og sosiale medier flittig for å lodde stemninga ute i markedet.

Ut på marked

Galleriet i Hammerdalen er åpent for besøk og handel tirsdag, onsdag og torsdag hver uke. Da er gullsmeden gjerne i arbeid samtidig som hun betjener kundene som stikker innom. Resten av uka går produksjonen for fullt slik at hun har produktene klare til sommerens store arrangement som for hennes del er Villvin kunsthåndverksmarked i Risør 16. – 17. juli, Rennebumartnan 11.–13. august og Kunsthåndverksmarkedet Kirkerisen i Oslo 17.–19. august.

Skal tåle bruk

- For en kunsthåndverker og designer er det viktig å være ute og få direkte tilbakemelding fra kundene om hvordan smykkene fungerer. Dette er smykker som skal tåle og brukes hver dag, hele året rundt, sier Magnhild Rølvåg som har fått en ny kresen, men samtidig takknemlig kunde i datteren Anna.