Utforkjøring og påkjørsler etter forbikjøringer, er en gjenganger i påsketrafikken. I fjor hadde vi fire drepte og 16 hardt skadde etter 134 ulykker med personskade i påskedagene.

Tilpass farten etter forholdene, hold køen og bruk hodet, er Statens vegvesens oppfordringer til påsketrafikantene.

– Mange har det uforståelig travelt i påsketrafikken. Det er bedre å komme litt senere fram enn ikke å komme fram i det hele tatt, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

I snitt har 5,5 personer mistet livet i påsketrafikken de ti siste årene. Ytterligere 20 har blitt hardt skadd i om lag 153 trafikkulykker med personskader hvert år.

– Mange av ulykkene skjer som en følge av forbikjøringer i tett trafikk. Disse kunne ha vært forhindret, sier vegdirektøren.

For høy hastighet, manglende bruk av bilbelte og hasardiøse forbikjøringer - som er typisk for påsketrafikken - gir dramatisk forhøyet risiko både for seg selv og medtrafikanter.

– Ved å tilpasse farten etter forholdene og uansett ikke kjøre fortere enn fartsgrensen, gjør du et viktig bidrag for at vi alle kan ferdes trygt i påsketrafikken, sier Gustavsen.

Halve Norge er på reisefot i påska. Ikke alle skal til fjells, men mange oppgir besøk til familie og venner som aktivitet i fridagene. Trøkket på hovedvegene vil være stort på de mest utsatte ut- og innfartsdagene.

Påsketurister som skal til fjells må sørge for riktig dekkvalg. Selv med pent vær i lavlandet kan det bli både frost, snø og uvær i og over fjellet.

Aprilværet er svært så uforutsigbart. Kontrastene er store i vårt langstrakte land. Det er fortsatt mye snø i fjellet og kalde netter kan gi morgenfrost og is i skyggepartier. Folk må være forberedt på det meste.

Statens vegvesen har følgende påskeønsker til trafikantene:

* Sjekk vær- og føremeldinger. Planlegg turen.

* Kjør etter forholdene og hold fartsgrensen. Hold køen.

* Bruk bilbelte.

* Sørg for at bilen er i god teknisk stand. Pakk riktig.

* Stopp og sov hvis du blir trøtt.