Endelig kan vi feire 17. mai normalt igjen, noe som for mange betyr en mer heseblesende dag hvor man skal rekke over mange aktiviteter både i skolegårder og i tog, noe som av og til kan gi en utfordring på matfronten.

Dagens mattips er en universal blomkålsalat som egner seg like godt varm, kald, til spekemat, eller grill. Den kan gjerne lages dagen i forveien, slik at man ikke trenger å bruke festdagen på kjøkkenet.

Blomkål

1 blomkål

God olivenolje

Salt og pepper

  • Sett stekeovnen på 230 ºC og la den bli god og varm før bruk.

  • Del blomkålen i åtte deler, prøv å dele den gjennom stilken slik at det blir fine «båter».

  • Legg båtene i en ildfast form, smak til med salt og pepper, og drypp godt med olivenolje over.

  • Bak i ovnen i 12–15 minutt, den kan gjerne bli litt «brent i kantene».

  • Legg over på et serveringsfat.

Garnityr

1 pk. hermetiske røde linser, skylles i kaldt vann og tørkes lett

1 granateple, ta ut kjernene

1 rødløk, finhakket

  • Legg dette sammen med blomkålen på serveringsfatet.

Dressing

1 fedd hvitløk

1 dl olivenolje

2 ss hasselnøtter

2 ss fersk basilikum, hakket

1 ss eplesidereddik

1 ss honning

1 ss granateplefrø

Salt og pepper

  • Ha alt unntatt granateplefrøene i en bolle, og kjør dette sammen til en dressing med en stavmikser.

  • Smak til med salt og pepper.

  • Tilsett granateplefrøene og rør disse inn.

  • Ha til slutt litt av dressingen over blomkålen, og resten i en skål.