For at resultatet skal bli godt, trenger man robuste stykker som både trenger og tåler godt med koketid, og en tålmodig kokk.
Vi er midt inne i «sesonghøytiden» for lam, og det norske lammekjøttet er i en klasse for seg selv når det gjelder smak og kvalitet, så det finnes ingen grunn til ikke å velge norsk lammekjøtt. Dagens rett egner seg like godt til festmat i sosiale lag, som til hverdags om man ønsker en deilig hverdagsmiddag.
For fire personer
1 kg surret lammebog, eller lammeknoke om man ønsker det
100 g tørket fiken, grovhakket
100 g tørket aprikos, grovhakket
150 g byggryn
200 g persillerot, delt i grove biter
100 g sjalottløk, delt i fire
4 fedd hvitløk
3–4 kvaster rosmarin
Timian
4 stk. vårløk, finkuttet
4 ss tomatpuré
0,5 l bayer, ev. en stout om man ønsker enda mer smak
1–1,5 l vann/kraft
Salt og pepper
Bruk en stor gryte eller kjele med lokk.
Tilsett tomatpuré, løk, persillerot, aprikos, fiken, byggryn, og timian. La dette surre i rundt ett minutt eller to.
Tilsett øl og vann/kraft. La det koke opp.
Tilsett 1 ss salt og litt nykvernet pepper, samt en kvast rosmarin.
Legg på lokk og sett det i stekeovnen på 150 °C. La det stå der i 2,5 time. Bruker du lammeknoke i stedet for steik, må det steke til kjøttet løsner fra beinet.
Når kjøttet er mørt, tar du det ut av gryta, legger det til side, og lar det hvile i 15–20 minutt før det deles opp.
Mens kjøttet hviler, koker du opp krafta/sausen, og smaker til med salt og pepper.