For at resultatet skal bli godt, trenger man robuste stykker som både trenger og tåler godt med koketid, og en tålmodig kokk.

Vi er midt inne i «sesonghøytiden» for lam, og det norske lammekjøttet er i en klasse for seg selv når det gjelder smak og kvalitet, så det finnes ingen grunn til ikke å velge norsk lammekjøtt. Dagens rett egner seg like godt til festmat i sosiale lag, som til hverdags om man ønsker en deilig hverdagsmiddag.

For fire personer

1 kg surret lammebog, eller lammeknoke om man ønsker det

100 g tørket fiken, grovhakket

100 g tørket aprikos, grovhakket

150 g byggryn

200 g persillerot, delt i grove biter

100 g sjalottløk, delt i fire

4 fedd hvitløk

3–4 kvaster rosmarin

Timian

4 stk. vårløk, finkuttet

4 ss tomatpuré

0,5 l bayer, ev. en stout om man ønsker enda mer smak

1–1,5 l vann/kraft

Salt og pepper

  • Bruk en stor gryte eller kjele med lokk.

  • Tilsett tomatpuré, løk, persillerot, aprikos, fiken, byggryn, og timian. La dette surre i rundt ett minutt eller to.

  • Tilsett øl og vann/kraft. La det koke opp.

  • Tilsett 1 ss salt og litt nykvernet pepper, samt en kvast rosmarin.

  • Legg på lokk og sett det i stekeovnen på 150 °C. La det stå der i 2,5 time. Bruker du lammeknoke i stedet for steik, må det steke til kjøttet løsner fra beinet.

  • Når kjøttet er mørt, tar du det ut av gryta, legger det til side, og lar det hvile i 15–20 minutt før det deles opp.

  • Mens kjøttet hviler, koker du opp krafta/sausen, og smaker til med salt og pepper.

Øystein Kvåle